OSCAROVSKA REVIJA

Provjerite kakvi su kandidati za najveću filmsku nagradu

Čak 18 naslova prikazivat će se od 16. do 31. siječnja u sklopu ovogodišnje revije filmova nominiranih za Oscara u dvoranama najvećeg domaćeg prikazivačkog lanca CineStar. Neki od njih već su dugo na repertoaru (svakako pogledajte, ukoliko ste propustili, “Argo” i “Pijev život”), neki su na redovnom programu već od četvrtka (apsolutne preporuke za “Odbjeglog Djanga” Quentina Tarantina i “Zero Dark Thirty” Kathryn Bigelow, malo suzdržanije za “Seanse” s Johnom Hawkesom i Helen Hunt), no manjka jedan možda najvažniji, “Ljubav” Michaela Hanekea, koji je CineStar svojedobno propustio uopće staviti na repertoar. Osam čistih pretpremijera nude umjetnički doživljaj raznolikog intenziteta.

U dobru i zlu

Subota, 19.1.

Virtuozno režirana romantična komedija Davida O. Russella s krajnje bizarnim protagonistima (učitelj s bipolarnim poremećajem tek otpušten iz sanatorija i udovica policajca na odvikavanju od seksualnog promiskuiteta) nominirana je za Oscara u svih sedam najvažnijih kategorija, od najboljeg filma, režije i scenarija do glavnih i sporednih glumačkih ostvarenja.

Jadnici

Nedjelja 20.1.

Solidna filmska adaptacija planetarno popularnog mjuzikla po romanu Victora Hugoa s glumačkom ekipom koja je pjesme izvodila izravno na setu. Najbolji dojam ostavili su Anne Hathaway (Fantine) i Hugh Jackman (Jean Valjean), vizualno je film impresivan, međutim, melodije su pomalo monotone, tako da gledatelji koji ne vole taj žanr radije ostanu kod kuće.

Master

Ponedjeljak 21.1.

Dramu o povratniku iz vojske koji se upliće u sektu napadno sličnu scijentološkoj u anketi magazina Sight & Sound 100 je svjetskih filmskih kritičara proglasilo najboljim filmom prošle sezone, a pobrala je i glumačke nagrade u Veneciji (Joaquin Phoenix i Philip Seymour Hoffman nominirani su i za Oscare). U filmovima P. T. Andersona uglavnom uživa zahtjevna publika.

Let

Utorak, 22.1.

Efektna drama o pilotu koji je spasio putnički zrakoplov u krajnje pogibeljnoj situaciji, međutim, umjesto zahvala prijete mu suspenzijom, jer se sumnja da je tijekom leta bio supijan. Film je dobio dvije nominacije za Oscara, za mušku ulogu (Denzel Washington ima već dva pozlaćena kipića) i originalni scenarij, ali je šteta što nije nominiran i redatelj Robert Zemeckis.

Lincoln

Srijeda 30.1.

Film s najviše nominacija - ukupno 12 - slovi i kao najveći favorit, no otegotne su okolnosti vrlo zahtjevan prosede i vrlo američka tema. Steven Spielberg izvrsno je režirao priču o tome kako je Abraham Lincoln u siječnju 1865. progurao u Domu predstavnika amandman o ukidanju ropstva. Izdvajaju se i scenarij Tonyja Kushnera i uloga Daniela Day-Lewisa.

Zvijeri južnih divljina

Četvrtak, 24.1.

Poput “Zimske kosti” prije dvije godine, još je jedan pobjednik Sundance film festivala uspio izboriti četiri nominacije za Oscara. Efektan prvijenac Benha Zeitlina o curici i njezinom teško bolesnom ocu koji se snalaze u poplavljenoj Louisiani nakrcan je primjesama magičnog realizma, a glavni adut su mu vizualni stil i uloga 9-godišnje Quenzahné Wallis.

Hitchcock

Ponedjeljak 28.1.

Prvijenac poznatog scenarista Sasche Gervasija otkriva kako je Alfred Hitchcock snimio legendarni “Psiho”, a redatelja i njegovu suprugu Almu Reville tumače Anthony Hopkins i Helen Mirren. Prognoziralo se da će film puno bolje kotirati u borbama za Oscara, no nakon osrednjih kritika dobio je samo nominaciju za najbolju masku. Filmoljupci bi mogli biti razočarani.

Ana Karenjina

Srijeda 23.1.

Joe Wright (“Ponos i predrasude”, “Okajanje”) po treći put je surađivao s Keirom Knightley, dodijelivši joj naslovnu ulogu u tko zna kojoj po redu ekranizaciji Tolstojeva romana. Scenarij je napisao glasoviti dramatičar Tom Stoppard, no znakovito je da je film nominiran samo u tzv. tehničkim kategorijama (kamera, glazba, kostimi i scenografija). Sudovi kritičara su podijeljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:33