PIŠE J. PAVIČIĆ

Prva uloga Angeline Jolie nakon šest godina pauze opterećuje film: ona je naprosto preglamurozna

Režiser Taylor Sheridan i Angelina Jolie
 Warner Bros/Everett/Profimedia
"Oni koji mi žele smrt" lošiji je od ranijih, skromnijih filmova Taylora Sheridana poput "Wind Rivera"

Scenarist i redatelj Taylor Sheridan specijalizirao se za onu vrstu filmova koji su do 70-ih bili kičma Hollywooda, a danas su rijetkost: to su realistički žanrovski filmovi srednjeg budžeta. I u filmovima koje je pisao ("Sicario"), a pogotovo onima koje je režirao ("Hell and the High Water", "Wind River"), Sheridan je svojevrsni romantik "americane".

Njegovi filmovi zbivaju se u zabiti provincijske Amerike, likovi su im ljudi s društvenog i geografskog ruba iz kojih zrači starinski, vesternski etos. Film "Oni koji mi žele smrt" nije originalni Sheridanov projekt. Riječ je o adaptaciji romana Michaela Koryte u koju je Sheridan upao. No, riječ je o upravo onoj vrsti materijala koju Sheridan obično gaji.

Junakinja filma je vatrogaskinja (Angelina Jolie) koja s tornja nagleda šumska bespuća Montane. Jednog dana do tornja nabasa dječak (Finn Little), jedini svjedok smaknuća svog oca. Mafijaši ga žele ubiti, a da zametu trag, potpale šumski požar.

Ovaj je triler prvi glumački rad Angeline Jolie nakon šest godina. Bez njenog imena na špici, film vjerojatno ne bi bio ni proizveden. No, dojam je da je Jolie u stanovitoj mjeri i problem filma, jer je odviše glamurozna za provincijski svijet kojim se film bavi. U Sheridanovim filmovima, podjela je uvijek pridonosila autentičnosti. Raniji, skromniji Sheridanovi filmovi bolji su od "Those Who Wish Me Dead". Ipak, ni prema ovom filmu ne treba biti prestrog: i dalje je riječ o solidnom trileru zanimljive priče i raskošnog ambijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:45