FILM SNIMAN U DUBROVNIKU

PRVA VERZIJA ROBINA HOODA IZ KOJE JE POVIJEST POSVE IZBAČENA Rezultat se može opisati kao srednjovjekovni marksistički steampunk

Glavni pomagač Robina Hooda (Egerton) arapski je imigrant (Foxx)
 

Mogao bih vam dosađivati s poviješću, ali ne biste slušali. Zaboravite povijest!” rečenica je koju narator izgovori u prvoj sekvenci “Robina Hooda“ redatelja Otta Bathursta. Ta rečenica je ujedno i program filma. Nova verzija “Robina Hooda” - snimana u Dubrovniku - prva je verzija Robina Hooda iz koje je povijest posve izbačena.

Robin Hood sniman u Dubrovniku

Priča o plemenitom lopovu zbiva se u nekoj postmodernističkoj povijesnoj zoni. Richarda Lavljeg Srca uopće nema, srednjovjekovna Engleska je demokracija, a na vlasti je nottinghamski šerif koji je orbanovski populist i ksenofob. Engleska vojuje protiv muslimana ali ih istodobno financira, a glavni pomagač Robina Hooda (Egerton) arapski je imigrant (Foxx).

Tom apovijesnom, politički aktualnom čitanju Hooda podređen je i dizajn. Križarski rat izgleda kao irački rat, a anakronistički kostimi i scenografija crpe iz tradicije Kena Russella i Dereka Jarmana.

Režiser Otto Bathurst pročuo se kao redatelj TV serije “Peaky Blinders” o birminghamskom podzemlju 20-ih. I ta serija i Robin Hood imaju sličnu temu - socijalno razvlaštene veterane u osveti spram elite koja ih je poslala u rat. U slučaju “Robin Hooda” rezultat se može opisati kao srednjovjekovni marksistički steampunk - nepočešljan, ali pun zanimljivih ideja.

Kako sad stvari stoje, Bathurstov “Robin Hood” pretvorio se u kritički i financijski “flop”. To je šteta, jer je unatoč manama i bučnom deklamatorstvu film - zanimljivo drukčiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:07