RATOVI ZVIJEZDA

PRVI DOJMOVI FILMSKOG KRITIČARA JUTARNJEG O 'POSLJEDNJEM JEDIJU' Mnogi će se složiti da je bolji od filma 'Sila se budi'

 

Prošlost je prošlost, treba se usredotočiti na ono što je danas - kaže u jednom trenutku Kylo Ren (Adam Driver) svojoj konkurentici (ili saveznici?) Rey (Daisy Ridley) u jednom od ključnih trenutaka novih “Ratova zvijezda”.

Rečenica je višeznačna i shvatit ćete je kako spada tek kad odgledate čitav film i pridodate činjenice koje su okruživale njegovo snimanje. Kritičarima zbilja nije lako jer su u iskušenju da otkriju neke od elemenata zapleta kako bi se što suvislije izjasnili o “Posljednjem Jediju”, no što je tu je, treba prepustiti gledateljima da se suoče s radnjom bez tuđeg ometanja.

Ipak, evo nekoliko dojmova nakon prvog susreta s nastavkom obnovljene trilogije koju više ne vodi tvorac serijala George Lucas. Početak je razmjerno trom, osobito u scenama u kojima Kylo Ren i Rey komuniciraju parapsihološki s raznih dijelova galaksije, a Luke Skywalker (Mark Hamill) funkcionira samo kao gostujući lik.

Dobar balans

To je, međutim, tek uvod nakon kojeg se radnja počinje poprilično razigravati, čak toliko da više niste sigurni na kojoj ste lokaciji u određenom trenutku. Pojavljuju se i novi likovi, oniska srčana Azijatkinja Rose (Kelly Marie Tran), koja razvija poseban odnos s Finnom (John Boyega), prebjegom iz jurišnika Prvog poretka vrhovnog vođe Snokea (Andy Serkis), zatim viceadmiralica Amylin Holdo (Laura Derna), zapovjednica svemirske krstarice pobunjenika u trenutku kad generalica Leia (Carrie Fisher) više nije u stanju obavljati tu dužnost, a tu je i haker DJ (Benicio Del Toro), naizgled simpatičan, ali prevrtljiv tip čiju pomoć Rose i Finn trebaju više nego išta. Jako je dobro što su i oni koje smo na brzinu upoznali u prvom filmu dobili mnogo više prostora, ponajviše stoga što je redatelj Rian Johnson ujedno i scenarist pa je znao kako balansirati dramske segmente.

Finn je sada neusporedivo punokrvniji lik nego u filmu “Sila se budi”, odjednom je i Poe Dameron (Oscar Isaac) dobio više prostora, čak i vrhovni vođa Snoke ima vrlo efektnu scenu koja ga profilira bolje od svega što smo dosad vidjeli, a i njegov pobočnik general Hux (Domhnall Gleeson) više nije samo puka figura. I kapetanica Phasma (Gwendoline Christie) je bolje profilirana, no visoka glumca koju smo posebno upamtili u “Igri prijestolja” i drugoj sezoni serije “Vrh jezera” i dalje je pod maskom, uostalom kao i Snoke.

Najbolji glumac opet je Adam Driver, njegov Kylo Ren kao da je sačinjen iz samih kontradikcija, ali on vrlo spretno nalazi u njima zajednički nazivnik. Akcije ima napretek, no redatelj se nadahnuo rješenjima iz “Povratka Jedija”, gdje su mali Ewoci humorom razbijali tenziju i olakšavali priču. Ovdje to rade Porgovi nalik junacima “Angry Birdsa”, jedan od njih već je u nadmetanjima s Chewbaccom u internetskoj najavi osvojio gledatelje diljem svijeta, a tu su i kristalni jarići koji u odlučnim trenucima unose dozu mistike.

Preokret na kraju

Završni obrat s Lukeom Skywalkerom je izvrstan, kao i još mnogo toga što se u filmu odigrava.

Neće vas baš sve oduševiti.

Recimo, vrhovni vođa Snoke tako snažno vlada Silom da je u stanju natjerati ljude i predmete da lete: u tim scenama kao da gledate nekakav triler o telekinezi poput De Palmine “Carrie”, što nije osobita pohvala kad su “Ratovi zvijezda” u pitanju. U filmu “Imperij uzvraća udarac” Yoda je tu vještinu prakticirao postupno, kao magični obred, i to je izgledalo impresivno, dok je ovdje to izvedeno rutinski. Također, u filmovima koje je kontrolirao Lucas jako se pazilo na vizualni stil, nastojalo se izbjeći kič, obavezni sastojak glazbenih spotova, što u “Posljednjem Jediju” nije baš slučaj.

Kad se Snokeovi zaštitari sukobe s Rey i Kylom Renom, oni su odjeveni u jarko crvene odore, što stvara prejaki kontrast na tamnoj pozadini. Lucas po svoj prilici nikad ne bi tako nešto odobrio, a nisam siguran ni da bi mu se dopao bijeli planet gdje se hodanjem ostavljaju crveni tragovi (to je zbog posebne vrste soli). Ima tu još vizualnih igrarija s razlamanjem likova, nesumnjivo, sve to izgleda jako efektno, ali poprilično remeti ukupni dojam: film kao da je rastavljen iz različitih cjelina, što se u nekadašnjim “Ratovima zvijezda”, kolikogod pojedina izdanja bila živopisna, nikad nije događalo.

Ipak, mnogi će se složiti da je “Posljednji jedi” bolje ostvarenje nego što je to bila “Sila se budi”, no to ne znači da će bolje proći u kinima. Tako je i “Imperij uzvraća udarac” dobio bolje ocjene nego “Ratovi zvijezda” iz 1977. pa je u zaradi ipak ponešto zaostao za prethodnikom.

Golema zarada

Tako će vjerojatno biti i sada, “Sila se budi” imala je nevjerojatno inventivnu kampanju zasnovanu na tajnovitosti pa su je iz čiste znatiželje pogledali i oni koji ne mare za taj serijal. “Posljednji jedi” namijenjen je prvenstveno poklonicima, njih ima dosta, bruto zarada će biti golema, ali ne očekujte da film detronizira “Avatara” ili “Titanic”, oba u režiji Jamesa Camerona, s top-liste najvećih hitova svih vremena, a vjerojatno neće doseći ni prethodnika u režiji J. J. Abramsa.

Svakako morate pogledati odjavnu špicu do kraja jer je na njoj posebno naveden hrvatski dio ekipe. “Posljednji jedi” je, naime, tjedan dana sniman u Dubrovniku i okolici, naše lokacije nećete baš lako prepoznati jer su dorađene kompjutorski, no nije to mala stvar da naši krajolici figuriraju u ovako velikom spektaklu.

Naposljetku, još jedan detalj, koji ne smatrajte odavanjem zapleta. Napokon smo dobili jednu verziju povijesti Reyinih roditelja, no ne moramo u nju povjerovati jer je priča Kylo Ren koji je pun svakojakih smicalica pa me ne bi iznenadilo da u završnom dijelu trilogije doznamo nešto posve drugo. Primjerice da je ona Kylova sestra ili nešto takvoga. Strpimo se dvije godine pa ćemo doznati jesam li u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:28