PREMIJERA U PULI

Prvi dugometražni film koji daje uvid u život i običaje ilirskih plemena. Sve je znanstveno rekonstruirano, a kostimi su ručno rađeni

Illyricvm

 /Press
Redatelj Illyricvma je Simon Bogojević Narath, koji uz Sašu Podgorelca potpisuje i scenarij

Povijesna drama Illyricvm redatelja Simona Bogojevića Naratha i producentice Ankice Jurić Tilić imala je svjetsku premijeru na 69. Pulskom filmskom festivalu. Prvi dugometražni film o Ilirima, odnosno uvid u život i običaje ilirskih plemena, u kojem se govori latinskim i ilirskim, to jest njegovom rekonstrukcijom, prikazan je u sklopu hrvatskog natjecateljskog programa.

Redatelj Illyricvma Simon Bogojević Narath, koji uz Sašu Podgorelca potpisuje i scenarij, ima iza sebe nekoliko nagrađivanih kratkometražnih animiranih filmova, a Illyricvm je njegov redateljski igrani prvijenac.

image

Illyricvm

/Press

Radnja filma zbiva se na našim prostorima 37. godina prije nove ere. Liburnskog pastira Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se - naoko jednostavan - zadatak skupljanja poreza pretvori u neočekivan sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima.

Jedan od najvažnijih koncepata ovog filmskog projekta je što točnija, znanstveno potkrijepljena rekonstrukcija izgleda, kostima, rekvizita, jezika, ponašanja i socijalnih protokola Ilira u specifičnom povijesnom vremenu. Najveći dio ilirskih i rimskih kostima ručno je izrađen od materijala i na načine koji su zaista bili korišteni u to doba te su bojani prirodnim bojama.

U bogatom i raznolikom glumačkom ansamblu iz Hrvatske, Kosova, Slovenije te BiH, zapažene uloge ostvarili su Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Edi Čelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prapashtica, Jasmin Telalović i Siniša Labrović.

Illyricvm je sniman tijekom srpnja i kolovoza 2021. na tri planinske lokacije - Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini u Italiji te na Velebitu u Hrvatskoj.

Uz producenticu Ankicu Jurić Tilić, koproducenti filma su Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Direktor fotografije je Aleksandar Kavić, montažer Damir Čučić, skladatelj Mirko Jankov, scenograf Giorgio Barullo, dizajner zvuka Julij Zornik, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a slikarica maske Ana Bulajić Črček.

image

Illyricvm

/Press

Film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. prosinac 2022 05:24