"CVRČAK I MRAVICA"

Prvi hrvatski cjelovečernji animirani film rađen u3D animaciji u kinima od 5. siječnja

prizor iz animiranog filma ”Cvrčak i mravica”

Inspiriran Ezopovom basnom, “Cvrčak i mravica” na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu

Animirani film “Cvrčak i mravica”, prvi hrvatski cjelovečernji animirani film rađen u tehnici 3D animacije, što ga čini jednim od najambicioznijih filmskih poduhvata u Hrvatskoj, od 5. siječnja 2023. dolazi u kina u Hrvatskoj.

Produkciju potpisuje studio Diedra iz Zagreba, na filmu je radilo više od 150 ljudi, a glavne likove svojim glasovima oživjeli su

Tara Thaller, Marko Petrić i Filip Vidović.

Inspiriran Ezopovom basnom, “Cvrčak i mravica” na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu. Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bendom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno sretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No, kad je otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Dok uče prihvaćati različite od sebe, junaci stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju.

Film ima plemenitu priču, originalne songove Gordana Muratovića (Coco Mosquito) i iskusnu ekipu u kojoj su Tara Thaller, (mravicu Antoneta), Marko Petrić (cvrčak Keta) i Filip Vidović (mrava Anteodor).

“Cvrčak i mravica” dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje u sklopu nastavnog programa.

Stvaran više od deset godina, “Cvrčak i mravica” dugoočekivani je domaći animirani film kojeg neki već nazivaju “hrvatskim odgovorom Pixaru”, a inozemni partner, Attraction Distribution, već je dogovorio distribuciju filma u više od 30 zemalja.

“Film je nastao s ciljem da hrvatsku animaciju ponovno približimo publici. Temeljem kvalitetnog scenarija, pomno izabrana glumačka ekipa udahnula je likovima život. U sinergiji s radom animatorskog tima, vizualnih umjetnika, glazbenika i niza drugih kreativaca, nastala je svježa i pozitivna priča”, izjavio je producent filma Dino Krpan.

“Proces snimanja bio je zaista detaljan – prvo smo dva tjedna imali čitače probe, a nakon toga smo u razdoblju od dva-tri tjedna svakodnevno snimali po nekoliko sati. Najzabavnije su bile scene u kojima, recimo, moj lik pada, a uopće ne vidim kako pada ili kada smo snimali sukobe koji su ponekad bili i fizički”, istaknula je glumica, pjevačica i kantautorica Tara Thaller o svojoj ulozi buntovne i inteligentne Antonete.

“Imaš slušalice, mikrofon i tekst te pokušavaš što uvjerljivije odigrati scenu. Tijekom snimanja sam puno eksperimentirao te dopuštao djetetu u sebi da ispuni svoj davni san. Bilo je smiješno kad ti u nekoj ozbiljnoj sceni pukne glas, pa odjednom od, primjerice, šarmera klizneš u pubertetliju”, riječi su kojima je proces rada opisao glumac Marko Petrić.

Režiju potpisuje Luka Rukavina, koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. Dizajn produkcije predvodi Jadranka Soviček Krpan, dok su na konceptu i dizajnu likova surađivali Manuel Šumberac i Darko Bakliža. Supervizor animacijskog tima i glavni animator je Siniša Mataić. Montažer filma je Roman Cernjak, filmsku glazbu i dizajn zvuka potpisuje Vjeran Šalamon. Autor songova je Coco Mosquito (Gordan Muratović). U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, dok je Kristijan Milić supervizor režije. Glasove su likovima uz Taru Thaller, Marka Petrić i Filipa Vidovića, dala još brojna poznata glumačka imena: Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary kojem je ovo bila jedna od zadnjih uloga u filmu.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba (producent Dino Krpan), a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH. Distributer filma je Duplicato Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 08:08