NOVA GENERACIJA

PRVI PITCHING U POVIJESTI ADU Pobjedio projekt mini-serije o emigrantima i udbašima 91. u Zagrebu

 Buga Cvjetanović i Luka Pešun
Studenti uspješno predstavili svoje projekte producentima

U subotu 17. listopada na sceni Akademije dramske umjetnosti, u istim prostorima u kojima je 1896. održana prva kino projekcija u Hrvatskoj, održan je prvi u povijesti PitchADU. Predstavnici stručne javnosti audiovizualnog sektora, koji su ispunili dvoranu do zadnjeg mjesta, s velikom su pozornošću poslušali petominutno izlaganje jedanaest završnih studenata filmske i TV režije, dramaturgije i produkcije, te potom i postavljali pitanja vezana uz scenarije, viziju ili produkcijske elemente predstavljenih projekata.

Među prisutnima su bili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te dekan Akademije Borna Baletić, koji su kratkim govorima pozdravili prisutne i poželjeli sreću budućim mladim profesionalcima, kao i predstavnici producentskih tvrtki kao što su Hulahop, Dana Budisavljević i Olinka Vištica, Maja Vukić iz Interfilma, Darija Kulenović i Marina Andree Skop iz Studia DIM, Hrvoja Osvadića iz Petnaeste umjetnosti, Ankica Jurić Tilić iz Kinorame te brojni drugi.

Pitchiranje nisu propustili ni predstavnici HRT-a, Nove TV, RTL-a i Klasik TV-a, od kojih je glavni urednik 3. Programa HRT-a, Dean Šoša imao najviše pitanja.

Sudeći po reakcijama oduševljenja i razgovorima koji su uslijedili na neformalnom druženju, studenti su odradili svoje prvo „pitchiranje“ na visokoj razini, i za očekivati su i poslovne suradnje na nekima od predstavljenih projekata. Prisutni su mogli i glasati za najboljeg pitchera. Nagradu je osvojio Marjan Alčevski, student dramaturgije koji je predstavio projekt mini TV serije pod nazivom „Služba“. Prema zamisli, serija se događa početkom rata 1991. godine u Zagrebu, gdje povratnik iz emigracije pomaže u likvidaciji djelatnika UDBA-e misleći da zapravo lovi doušnika službe.

Svoje projekte predstavljali su Jasna Nanut, Beatrica Kurbel, Igor Dropuljić, Luka Mavretić, Karla Crnčević, Luka Čurčić, Marjan Alčevski, Valentina Galijatović, Nikolina Bogdanović, Srđan Krnjajić i Lukša Benić.

U sklopu PitchADU projicirani su filmovi 'Igra malog tigra' Jasne Nanut, 'Prije podne' Igora Dropuljića, 'Vanjski igrač' Luke Čurčića, 'Filmopolis' Srđana Krnjaića, 'Krošnje' Filipa Herakovića, 'Luka & Bručke' Igora Jelinovića i 'Minus 4' Judite Gamulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:05