VIDEOIGRE

Prvi put HAVC dao novac za videoigre: pola milijuna kuna za hororac, Baltazara...

Ilustrativna fotografija

 Eduardo Parra/Zuma Press/Profimedia
"KiddoLand" je predstavio kao edukativnu videoigru za djecu mlađe dobi u kojoj igrači pomažu čudovištima dovršiti razne izazove

Na 36. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 3. sazivu koja se održala putem video linka Zoom aplikacije, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara.

Na Javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara u 2021. godini u potkategoriji razvoja projekta prijavilo se 26 projekata, dok se na potkategoriji proizvodnje prijavilo 20 projekata.

U podkategoriji proizvodnje odobrena su dva projekta, dok je u potkategoriji razvoja odobreno šest projekata. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 595.000 kuna.

U podkategoriji proizvodnje videoigara u 2021. godini horor videoigri "Go Home Annie" autora Mladena Bošnjaka odobrena su sredstva u iznosu od 75. 000 kuna, dok je edukativna aplikacija "KiddoLand" Mateje Vedrine dobila čak 200.000 kuna.

Za razvoj projekata videoigara u 2021. godini najizdašniji iznos, 75.000 kuna, odlazi "Profesoru Balthasaru" Aleksandra Gavrilovića, a prepoznato je još pet projekata sljedećih autora: Andrija Zorić, Miranda Paraman, Marko Hrenović i Ivan Turković-Krnjak, Frano Petruša, Vanja Čulek).

Umjetnički savjetnik za videoigre Andrej Kovačević obrazložio je odluke Vijeća.

"KiddoLand" je predstavio kao edukativnu videoigru za djecu mlađe dobi u kojoj igrači pomažu čudovištima dovršiti razne izazove koji su adekvatni za dobnu skupinu kojoj je igra namijenjena. Pomoću tih izazova čudovišta evoluiraju u svoja naprednija stanja što pojačava osjećaj napretka u rješavanju zadanih izazova igre kod igrača.

"Profesora Balthasara" je okarakterizirao kao "dobro poznati kulturni lik i djelo čiji doseg dopire puno dalje od naše regije" te je otkrio da videoigra Aleksandra Gavrilovića taj lik dovodi u novi medijski kontekst videoigara na način da poštuje tradicionalan likovni i narativni pristup originala, no dodaje mu i nove, zanimljive elemente poput igrivosti.

Prijavitelj, kaže savjetnik, ima bogato iskustvo u izradi igara raznih tipova, a ostvario je i suradnju s autorima koji mogu ovaj koncept dosljedno izvesti čime projekt ima visok stupanj umjetničko operativne izvedivosti.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 36. sjednici odlučivalo je u sastavu: Zinka Kiseljak, Mirna Supek Janjić, Matko Burić, Goran Dević, Josip Krajina, Goran Mećava, Lado Skorin, Zrinko Ogresta i Tonko Weissmann dok su na 100. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Davorka Begović, Tiha Gudac, Ana Horvat, Carmen Lhotka, Andrej Kovačević, Ivor Martinić, Hrvoje Stipanov i Tomislav Šakić.

S obzirom da se radi o prvom izdanju Javnog poziva za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara, umjetnički savjetnik ističe kako se radi o vrlo interesantnim, žanrovski raznorodnim projektima koji će obogatiti hrvatsku scenu videoigara.

Novi umjetnički savjetnik za kratkometražni film je Mario Kozina, za manjinske koprodukcije Bojan Kanjera, a na novi mandat na mjesto umjetničkog savjetnika za videoigre imenovan je Andrej Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:41