PREMIJERA U VENECIJI

Prvi put prikazan možda i najiščekivaniji SF film u povijesti, pljušte reakcije: ‘Impozantno, ali kakav je to kraj?!‘

Rebecca Ferguson kao Gospa Jessica u Dini
 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Film Denisa Villeneuvea trenutno dobro kotira i na stranici Metacritic i na Rotten Tomatoes

Dugoiščekivana nova filmska adaptacija znanstveno-fantastičnog romana "Dina" američkog pisca Franka Herberta koju je režirao francusko-kanadski redatelj Denis Villeneuve ("Blade Runner 2049", "Dolazak", "Sicario") u petak je premijerno prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kritike ovog dugoiščekivanog naslova već su počele kolati internetom.

Metacritic, internetska stranica za prikupljanje filmskih kritika i pretvaranje istih u jedinstvenu ocjenu kvalitete filma, "Dini" je u trenutku pisanja ovog teksta dodijelio ocjenu 76 (od 100), a to je napravio na temelju 14 pozitivnih kritika i tri koje su između pozitivne i negativne.

"Denis Villeneuveova nova adaptacija roman Franka Herberta iz 1965. s Timothéejem Chalametom u glavnoj ulozi izaziva divljenje", napisao je Robbie Collin iz The Telegrapha.

"Većina modernih SF filmova može se sakriti pred ovom 'Dinom' zbog njezinog opsega i izvedbe. Vješto žonglira više likova i lokacija poput izvornika koji joj je temelj", ustvrdio je Tim Grierson iz Screen Dailyja.

"Ovako bogat film je krasno ostvarenje kojemu se lakše divimo nego što ga volimo. No, hoće li ikoga biti briga za površne likove ozbiljnih lica? Imena su im egzotična, kao i kostimi, no nitko od njih nema toplinu i osobnost likova iz jedne druge svemirske opere koju neću spomenuti", napisao je Nicholas Barber iz BBC-a.

"Pripovijedanju nedostaju jasne linije koje bi ga učinile konstantno propulzivnim. S obzirom na to koliko je originalno djelo na cijeni u SF zajednici, paradoksalno je to što su većina novotarija koje je donijelo isprala desetljeća imitatora", ustvrdio je David Rooney iz The Hollywood Reportera.

image
Timothee Chalamet na premijeri filma u Veneciji
MIGUEL MEDINA/AFP
image
Zendaya na premijeri filma u Veneciji
MIGUEL MEDINA/AFP
image
Denis Villeneuve na premijeri filma u Veneciji
MIGUEL MEDINA/AFP

Rotten Tomatoes, stranica koja također kritike pretvara u jedinstvenu ocjenu, odnosno postotak "svježine" ili "pokvarenosti" (po uzoru na rajčice), "Dinu" drži 85 posto "svježom". Takva svježina "Dine" temelji se na 26 kritika, od kojih su 22 svježe, a četiri "pokvarene".

"Impozantno filmsko ostvarenje, konteplativno djelo koje njezina mračna ljepota čini uzbudljivom", rekao je Steve Pond iz The Wrapa.

"Villeneuve, u suradnji s čudesnim tehničarima, uključujući direktora fotografije Greiga Frasera, montažera Joea Walkera i scenografa Patricea Vermettea, balansira između grandioznosti i pompoznosti", napisao je Glenn Kenny za portal RogerEbert.com.

"Villeneuve vas uvuče u začuđujuće živ i ponekad uznemirujuću viziju budućnosti", napisao je Justin Chang za Los Angeles Times.

"'Dina' u konačnici nalikuje snu isključivo zato što završi tako naglo i neriješeno da ne možete povjerovati da je netko takav kraj nemjerno odabrao", ustvrdio je David Ehrlich s portala IndieWire.

Roman "Dina" Herbert je napisao 1965. godine, a nagrađen je nagradama Hugo i Nebula za najbolji SF roman te godine. Radnja filma prati sukob dvaju plemićkih obitelji - Atreida i Harkonnena - oko planeta Arrakisa, jedinog planeta u svemiru na kojem se može pronaći rijetki i dragocjeni začin melange, tvar koja omogućava dugačak život, međuzvjezdana putovanja i još štošta.

Nakon Dine objavljivani su, sve do autorove smrti 1986. njeni nastavci "Mesija Dine", "Djeca Dine", "Bog vladar Dine", "Heretici Dine" i "Kuća Dine“.

Villeneuve nije prvi redatelj koji je pokušao ukrotiti "Dinu".

Američki redatelj David Lynch ("Mulholland Drive", "Plavi baršun") adaptirao je SF klasik 1984. godine, no njegova se verzija smatra uvelike neuspjelom, a Lynch na nekim verzijama (navodno postoje najmanje tri različite) nije niti potpisan kao redatelj filma. Film je koštao 40 milijuna dolara, a zaradio je jedna više od 30 milijuna dolara.

"Dinu" je pokušao adaptirati i čileansko-francuski redatelj Alejandro Jodorowsky, no njegov pokušaj nikada nije dogurao do snimanja jer ga nijedan filmski studio nije htio financirati. Pokušaj Jodorowsky da adaptira "Dinu" pretvoren je u dokumentarni film "Dina Jodorowskog" redatelja Franka Pavicha.

image
Timothee Chalamet i Rebecca Ferguson u Dini
LMK/Landmark/Profimedia

Na novoj adaptaciji, ovoj koja je premijerno prikazana 2021. na festivalu u Veneciji, počelo se raditi 2016. godine kada je produkcijska kuća Legendary kupila prava za filmsku i televizijsku adaptaciju romana. Villeneuveu je projekt povjeren u veljači 2017. godine, i to nakon nekoliko mjeseci nagađanja da će ga upravo on režirati.

Ulogu Paula Atreidesa, glavnog lika romana, dobio je američki glumac Timothée Chalamet. Šveđanka Rebecca Ferguson dobila je ulogu Gospe Jessice, priležnice Paulovog oca Leta, glave kuće Atreida. Leta igra Oscar Isaac. Mimo njih, glumačka postava prepuna je zvijezda poput Javiera Bardema, Josha Brolina, Jasona Momoe, Davida Dastmalchiana, Davea Bautiste, Stellana Skarsgårda, Charlotte Rampling i Zendayje.

"Dina" bi u hrvatska kina trebala doći 21. listopada 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:05