Barbara Hammer

Prvi put u Hrvatskoj filmovi pionirke lezbijskog filma, među njima i ‘Dyketactics‘ koji je nazvala ‘reklamom za lezbijstvo‘

Woman in Love

Snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i žensku seksualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice

U sklopu programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od 24. do 26. veljače u Dokukinu KIC održat će se retrospektiva rodočelnice lezbijskog filma i jedne od najvažnijih avangardnih filmašica druge polovice 20. stoljeća Barbare Hammer.

image

Woman in Love

Tijekom 50 godina stvaranja Barbara Hammer snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i žensku seksualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice. Po izboru kustosice Dine Pokrajac prvi put u Hrvatskoj prikazat će se osam njezinih eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz gostovanje i predavanje Elene Gorfinkel, filmologinje i profesorice na King‘s Collegeu u Londonu, pod naslovom Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije, koja će sudjelovati i u Q&A sesijama nakon filmskih projekcija.

image

Scena iz filma

image

Scena iz filma

Ciklus počinje u petak, 24. veljače u 19 h uz projekciju pet kratkometražnih naslova koji rezimiraju preokupacije i zanimacije koje su obilježile pet desetljeća njezina filmaštva. Od dražesnog hipijevskog djelca Dyketactics koji je sama Hammer nazvala "reklamom za lezbijstvo" preko portreta Jane Brakhage, supruge slavnog avangardnog filmaša Stana Brakhagea do filmske poeme Maya Deren‘s Sink i posvete "majci američkog eksperimentalnog filma". Tu je i Women I Love, tantrička posveta propupaloj prirodi i razigranoj seksualnosti u kojem se niz cameo-portreta redateljičinih prijateljica i ljubavnica prepliće sa sugestivnim prizorima cvijeća, voća i povrća. Projekciju će zaključiti No No Nooky TV, duhovit i vrckav film koji propituje utjecaj tehnologije na seksualnost te erotizira kompjuterski ekran. Pomoću 16mm Bolex kamere i Amiga kompjutera Hammer stvara duhovit i vrckav film o tome kako žene doživljavaju svoju seksualnost u odnosu na način na koji muškarci vide žensku seksualnost. Film istražuje utjecaj tehnologije na seksualnost, emocije i senzualnost te supostavlja kompjuterski jezik, piksele i sučelja svakodnevnom kolokvijalnom jeziku kojim govorimo o seksualnosti. Čak i kompjuterski ekran postaje erotiziran u ovom hibridu filma i videa koji se izruguje romansama, seksualnosti i ljubavi u postindustrijsko doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:36