‘AVA‘

Prvorazredna glumačka postava u filmu spašava da nas priča previše ne razočara

Najveći problem su zaokreti u fabuli koja je povremeno akcijski triler, a povremeno se pretvara u obiteljsku dramu

Tko zna kako bi izgledao ovaj film da ga je režirao njegov scenarist Matthew Newton. On je naime trebao obaviti i tu funkciju, no kako ga prati glas zlostavljača, na njega su se žalile dvije bivše djevojke, izvršen je pritisak na glavnu glumicu Jessicu Chastain, istaknutu pripadnicu ženskog pokreta, i redatelj je zamijenjen. Nije baš jasno što je time postignuto, ipak od scenarija sve počinje, no valjda su smatrali da će Tate Taylor iz "Tajnog života kućnih pomoćnica", nominiranog za Oscara, potisnuti u drugi plan sve nezgodne dramske akcente.

Njih je u filmu "Ava" (radni naslov je bio "Eve") teško i naslutiti, veći je problem u scenariju, na kojem je trebalo još poprilično raditi. Naslovna junakinja je mlada žena koja vješto barata pištoljem, po mogućnosti s prigušivačem, jer je po profesiji plaćeni ubojica. Prije osam godina bila je teška narkomanka, izbio je nezgodan sukob s ocem, ona se prijavila u vojsku, skinula s droge, i tamo stekla vještine koje su joj dobro došle u njezinom kasnijem poslu.

Neriješeni računi

Obiteljski aspekt najproblematičniji je dio filma. Nakon jedne dramatične likvidacije, Ava se uželjela doma, vratila u Boston, ali je odsjela u hotelu jer sa sestrom i majkom ima neriješenih računa.

Majka (izvrsna Geena Davis izgleda kao i u zlatnim trenucima karijere) joj je u bolnici, ali jedva čeka da je napusti, kad-tad će uslijediti njihov razgovor o grijesima prošlosti, dok je sa sestrom drugačija situacija: Ava je prije živjela s Afroamerikancem Michaelom (rapper Common je u međuvremenu razvio respektabilnu glumačku karijeru), no on se, nakon što ga je napustila bez pozdrava, odlučio za njezinu sestru.

Ne djeluje to bog zna kako uvjerljivo (Common se prije doima kao zaštitar nego "ladykiller"), pogotovo što je Michael opet počeo kockati i duguje desetke tisuće dolara Azijatkinji Tini (nekoć velika zvijezda Joan Chen), vlasnici noćnog kluba, pa Ava mora riješiti i taj problem. Svaki njen potez prati član mafijaškog sindikata Simon (Colin Farrell), ljubomoran zato što Avin mentor Duke (John Malkovich u razmjerno suzdržanom nastupu) puno više cijeni nju nego njega, pogotovo stoga što odgaja svoju kćer Camille (Diana Silvers) da preuzme kontrolu te organizacije.

Štednja na budžetu

U filmu se puno puca, Jessica Chastain uvjerljivo barata pištoljem i tuče se s puno jačim protivnicima (to joj je izgleda novi zaokret u karijeri, jer upravo na internetu gledamo najavu za njezin novi projekt "355", u kojem se također ne odvaja od oružja), dosta je očito da se štedjelo na budžetu, jer se radnja odigrava kako u Francuskoj tako i u Saudijskoj Arabiji, a po svemu sudeći nisu napuštali američki Istok, međutim, ukoliko tome ne posvećujete osobitu pažnju, lažiranje stranih lokacija neće vas previše zasmetati.

Puno veći problem su zaokreti u fabuli koja je povremeno akcijski triler a povremeno obiteljska drama, zbunjujući gledatelja koji ne zna što će uslijediti. Srećom, glumačka postava je prvorazredna i služi kao oslonac da nas priča previše ne razočara.

Nimalo slučajno što je u Americi i u još nekoliko zemalja "Ava" završila na streaming platformama i uslugama "video na zahtjev", budući da je to suviše tanjušan proizvod za kino-mrežu.

U nas, na žalost, i ovakvi filmovi spašavaju repertoar, jer ima puno lošijih opcija za provod u kinu. Šteta, najave izgledaju atraktivno, Jessica Chastain zaslužuje respekt, ali film je šupljikav i praznjikav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56