POĆINJE FILMSKA REVIJA

Pula film festival: Vrlo dobar pregled filmskih događaja u regiji ove sezone

ZAGREB - Ako ovako nastavi, Pula film festival mogao bi postati najdulji festival na svijetu. Službeno trajanje od subote do subote - ukupno osam večeri projekcija u pulskoj Areni - već se dugo ne mijenja, no programi inozemnog filma Europolis i Meridijani odnedavno se mogu pogledati tjedan dana ranije na Kaštelu iznad Giardina, ljetnoj terasi koja prima do 400 gledatelja.

Duboki džep

Po uzoru na Motovun uveden je program Zemlja prijatelj festivala, ove godine posvećen Italiji.

Projekcije na Kaštelu počinju danas francuskom komedijom “Trofejna žena”, u kojoj nastupaju po tko zna koji put zajedno Catherine Deneuve i Gerad Depardieu, i južnokorejskim erotskim trilerom “Kućna pomoćnica”, dok se u kinu Valli može vidjeti pobjednik ovogodišnjeg Berlina, iranski film “Nader i Simin se rastaju”: sva su tri filma iznimno prestižna i atraktivna i svjedoče o Puli kao festivalu “dubokog džepa” koji je u stanju pribaviti takve naslove.

Favoriti programa su svakako i “Carlos” kultnog francuskog filmaša Oliviera Assayasa, zatim “Melankolija” Larsa Von Triera, svakako vrijedi pogledati i humornu dramu “Ženska prava hoću” o poznatom štrajku radnica u Fordovoj tvornici 1968. godine, zatim kostimirani spektakl Chena Kaigea “Žrtva”, jedan od najboljih i najuspješnijih kineskih blockbustera posljednjih godina, njemačku hetero i gay melodramu “Tri”, kojom se Tom Tykver (“Trči, Lola, trči”, “Parfem”) vraća intimističkim temama, a netko će svratiti i na “Odlazak”, prvi redateljski rad bivšeg češkog predsjednika Václava Havela.

Posebno je intrigantno kako se “na mala vrata” uspostavlja koncept regionalnog festivala, koji Sarajevo posljednjih godina gura u drugi plan. Tako ćemo u Europolisu vidjeti srpske hitove “Montevideo bog te video” Dragana Bjelogrlića i “Šišanje” Stevana Filipovića, makedonsku dramu “Majke” Milča Mančevskog, te vizualno spektakularan slovenski film “Circus fantasticus” u režiji Janeza Burgera, s našim Leonom Lučevim u glavnoj ulozi.

Slovenski hit

U posebnom programu Puladok vidjet ćemo vrlo zabavan dokumentarac Mile Turajlić “Cinema Komunisto”, a u dječjem programu slovenski megahit “Mi idemo svojim putem”. U cjelini, to je vrlo dobar pregled filmskih zbivanja u regiji tijekom protekle sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 22:40