62. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

PULA IMA NOVU NAGRADU Naš najstariji filmski festival uveo program posvećen filmovima iz susjedstva

 Pula Film Festival
U sjećanje na Tomislava Radića prikazat će se njegov prvi (Živa istina, 1972.) i posljednji (Kotlovina, 2011.) dugometražni igrani film

PULA - Na 62. Pulskom filmskom festivalu ukupno će se prikazati 12 različitih filmskih programa, a pored već predstavljenih natjecateljskih filmskih programa - Hrvatskog i Međunarodnog - novost je programski nazivnik nazvan Susjedi i prijatelji, koji je uveden kako bi se osigurala veća vidljivost filmova iz zemalja povijesno i geografski bliskih Hrvatskoj.

Bogata povijest Festivala predstavit će se kroz filmski presjek programa Pulska kinoteka i Retrospektiva, a u sjećanje na Tomislava Radića prikazat će se njegov prvi (Živa istina, 1972.) i posljednji (Kotlovina, 2011.) dugometražni igrani film.

Za novu nagradu 'Susjedi i prijatelji' Pulskog filmskog festivala natječu se filmovi 'Bit ćemo prvaci svijeta' Darka Bajića (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija), 'Beautiful Girl' Dominika Harta (Austrija), 'Bota' Thomasa Logorecija (Albanija, Italija, Kosovo), 'Cure - Život druge' Andreje Štake (Švicarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), 'Drvo' Sonje Prosenc (Slovenija), 'Iz nekog neobjašnjivog razloga' Gabora Reisza (Mađarska), 'Koza' Ivana Ostrochovskýja (Slovačka, Češka), 'Nevidljivi dječak' Gabriele Salvatores (Italija), 'Ničije dijete' Vuka Ršumovića (Srbija, Hrvatska), 'Patnje mladog Ede' Duccija Chiarinija (Italija) i 'Pored mene' Stevana Filipovića (Srbija).

Majstorica maske

Ovogodišnja Retrospektiva predstavit će presjek filmskog djelovanja majstorice maske Ivane Primorac: 'Đavolji raj' Rajka Grlića (1989.), 'Ratna zona' Tima Rotha (1999.), 'Sati' Stephena Daldryja (2002.), 'Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta' Tima Burtona (2007.) i 'Jako glasno i nevjerojatno blizu' Stephena Daldryja (2011.)

Pulska kinoteka

Prošle godine započet program prikazivanja filmova koji su obilježili pulsku filmsku povijest nastavit će se u prilično aktivističkom smislu. Namjera je upozoriti na katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatska filmska baština.

Digitalizirano je nešto manje od 10 posto hrvatskih dugometražnih igranih filmova i ukoliko se ta žalosna činjenica ubrzo ne promijeni dovodi se u pitanje vrijedna filmska građa. Selekciju programa i ove je godine potpisuje Rajko Grlić, odabravši pet filmova koji su digitalizirani i restaurirani.

Odabrani filmovi programa Pulska kinoteka su 'Carevo novo ruho' Ante Babaje (1961.), 'Crne ptice' Eduarda Galića (1967.), 'Lisinski' Oktavijana Miletića (1944.), 'Plavi 9' Krešimira Golika (1950.) i 'Tri Ane' Branka Bauera (1959.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:45