PO ISTINITOM DOGAĐAJU

‘Pun pogodak‘ najintrigantniji je sportski film koji ćemo gledati u ovom razdoblju

Next Goal Wins, Michael Fassbender

 Searchlight/Planet/Profimedia/Searchlight/planet/profimedia
Nogometnu su utakmicu izgubili s čak 31 razlike. No, nisu odustali...

Taika Waititi, novozelandski redatelj kompliciranog obiteljskog podrijetla (otac mu je Maor, a majka Židovka), svakako je filmaš od kojeg nikad ne znate što možete očekivati. Štošta je dosad radio u karijeri, od filmova za djecu i mladež (“Lov na divljake”), komičnih horor serija (“Kad padne noć”) do holivudskih blockbustera (“Thor: Ragnarok”, “Thor: Ljubav i grom”), a jednom je dobio i Oscara, za scenarij filma “Jojo Rabbit”.

Novi film “Pun pogodak”, snimljen prema istinitom događaju, još je jedan prilog nevjerojatnoj raznovrsnosti njegova opusa. Već je premisa dovoljno luckasta i korištena u istoimenom dokumentarcu (originalni je naslov “Next Goal Wins”) Mikea Bretta i Stevea Jamisona iz 2014. Naime, 2001. nogometna reprezentacija Američke Samoe izgubila je od Australije 31:0, što se smatra možda najgorim porazom u međunarodnim natjecanjima. Salijetali su ih novinari, htjeli su o tome snimiti dokumentarac, ali nogometna udruga Američke Samoe uporno je odbijala da se eksploatira njihov sramotni kiks. Brett i Jamison dobili su dozvolu jer su htjeli pokazati da reprezentacija time nije izgubila samopouzdanje, nego je tražila izlaz iz naizgled slijepe ulice.

Najprije su angažirali novog trenera, Nizozemca Thomasa Rongena koji živi u Americi, on je prihvatio ponudu, sljedeća tri tjedna trenirao s timom i pojačao ga nogometašima koji igraju u drugim zemljama, samo što su državljani Američke Samoe. Dokumentarac je primljen vrlo dobro, štoviše na web portalu www.rottentomatoes.com dobio je odreda pozitivne ocjene, a posebno su ga simpatizirali poklonici tog sporta. Bio je i na međunarodnim festivalima koji se bave takvom vrstom filmova. Ukratko, nije bilo šanse da ga Taika Waititi ne zamijeti.

Za ulogu Thomasa Rongena redatelj je odabrao Michaela Fassbendera koji se nije baš puno premišljao, činilo mu se to kao zanimljiv iskorak u karijeri, a imao je i povjerenja u Waititija. Osim toga, film je producirao Searchlight Pictures, manja kompanija koja je nekad pripadala 20th Century Foxu, ali ju je nakon spajanja Foxa i Disneyja potonji uvrstio u svoje redove. Nije bilo razloga da dvoji oko toga, proteklih godina Searchlight Pictures distribuirao je “Milijunaša s ulice” Dannyja Boylea, “12 godina ropstva” Stevea McQueena, “Birdmana” Alejandra Gonzálesa Iñárritua, “Oblik vode” Guillerma del Tora i “Zemlju nomada” Chloé Zhao, koji su svi odreda izborili Oscara za najbolji film.

Hoće li “Pun pogodak” postići sličan uspjeh, vidjet ćemo. Od poznatijih glumačkih imena, tu je Elisabeth Moss, a trebao je igrati i Armie Hammer, no nakon skandala koji su se vezali uz njegovo ime otpao je iz podjele i zamijenio ga je Will Arnett.

Na Novom Zelandu najveći je publicitet dobio jedan od likova iz reprezentacije, to je Jaiyah Saelua, prvi transrodni sportaš koji je sudjelovao u ovakvim natjecanjima. Glumi ga Kaimana, koji nastupa pod šminkom, kao i junak kojega igra, a zanimljivo je da bi on mogao i suditi nogometne utakmice u kojima nije profesionalno angažiran jer je položio ispit za tu profesiju.

“Pun pogodak” je najintrigantniji sportski film koji ćemo gledati u ovom razdoblju, pa mu treba posvetiti i primjerenu pažnju. U prilično blijedom kino-repertoaru s kojim smo suočeni u posljednje vrijeme ovo je ipak nešto posebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:40