Jean-Marc Vallée

Redatelj ‘Big Litte Lies‘ bio je stjegonoša kvalitetne, kulturalno izdignute tv produkcije

Jean-Marc Vallee 

 Chris Delmas
Filmski kritičar Jutarnjeg o prerano preminulom redatelju, poznatom po filmu ‘Dallas Buyers Club‘

Kanadski redatelj Jean-Marc Vallée poznat po filmu "Dallas Buyers Club", te po nizu prestižnih HBO-ovih serija- preminuo je u ponedjeljak u Quebecu. Umro je iznenada, u 58. godini života. Prerana i neočekivana smrt tako je prekinula jednu od najzanimljivijih karijera suvremenog filma i televizije. Tijekom te karijere, iako kratke, Vallée je spojio rad u kvebečkog kinematografiji na francuskom jeziku, rad na holivudskim filmovima, te rad na suvremenoj kvalitetnoj televiziji. Upravo mu je ovaj posljednji opus - režija vrsnih TV serija - donio i najviše publike, te najviše pohvala kritike.

Jean-Marc Vallée rođen je 1963. u Montrealu, u Quebecu. U rodnom je gradu studirao film i počeo snimati muzička videa, reklame, te hvaljene i nagrađivane kratke filmove. Prvi dio njegova opusa ponajviše je vezan uz kanadsku kinematografiju na francuskom jeziku, malu ali vitalnu i uzbudljivu industriju koja je svijetu filma dana nekoliko prvoklasnih filmaša (među njima je i režiser filma "Dina" Denis Villeneuve). U matičnoj kvebečkoj kinematografiji Vallée će dočekati i dugometražni debi. Bio je to psihološki triler "Liste noire" (Crna lista, 1995) koji je dobio devet nominacija za kanadskog Oscara - nagradu Genie.

Lokalno već čvrsto afirmiran, kanadski se redatelj globalno pročuo kad je 2005. snimio crnu dramediju "C.R.AZ.Y." koja je iste godine igrala u Cannesu, osvojila 11 nagrada Genie i bila kandidat za Oscara. Taj film bavio se mladićem koji pokušava slomiti homofobne otpore u brojnoj kvebečkoj obitelji prijelaza 50-ih na 60-e. Film se i danas smatra klasikom kanadske kinematografije.

Film „C.R.A.Z.Y“ katapultirat će kvebečkog frankofonog redatelja u anglofoni mainstream. Vallée prihvaća poziv i režira umjereno hvaljenu kostimiranu dramu „Mlada Viktorija“ po scenariju Juliana Fellowesa, scenarista "Downtown Abbey". Godine 2013. snimit će svoj najslavniji kino film- "Dallas Buyers Club, dramu o dileru droge koji počne dobrotvorno dilati nedopuštene lijekove bolesnicima u kasnoj fazi AIDS-a. Taj film postat će mala senzacija Oscara 2013: imao je šest nominacija, a dva muška glumca u filmu, Matthew McConaughey, i Jared Leto, i dobit će Oscare. Kanađanin tako stječe reputaciju režisera koji glumcima tapecira put do nagrada, a zadržat će je do smrti.

Godinu dana kasnije, Vallée će snimiti svoj najbolji holivudski kino film, "Wild" s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi. Temeljen na memoarima glavne junakinje, film pripovijeda o putu samospoznaje mlade Amerikanke koja kreće u hiking po prostranstvima Sjeverozapada.

Ključni obrat u karijeri kvebečkog redatelja dogodio se, međutim, kad je dobio ponudu da režira mini-seriju "Velike male laži" (2019) po romanu Australke Liane Moriarty. Serija koja prati četiri bogate majke/supruge iz kalifornijskog Big Sura pretvorila se u veliki trijumf buržujske, prestižne „high end“ televizije, te jedan od zaštitnih proizvoda HBO-a. Od serije su opet puno izvukli glumci- preciznije, glumice, a za mnoge od njih (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley) ova je serija jedna od bitnih točaka u karijeri. Nakon tog uspjeha, HBO je ponudio Kanađaninu režiju još jedne limitirane TV serije po prestižnom književnom predlošku. Bio je to južnjački gothic-krimić "Oštri predmeti" Gillian Flynn. Ovaj ljepljivi, teški ali briljantni krimi-triler Vallée je fantastično adaptirao i režirao, prenijevši ljepljivu, dekadentnu, bolećivu atmosferu dubokog, klasno krajnje polariziranog juga.

S te dvije televizijske serije režiser iz Montreala postao je svojevrsni stjegonoša kvalitetne, kulturalno izdignute TV produkcije. Činilo se da je s tim poglavljem karijere našao svoju pravu i vrhunsku nišu. Imao je ugled redatelja koji zna raditi s glumcima, ima dopadljiv i vizualno sočan stil, te se umije adaptirati na priče iz raznih sociokulturnih ambijenata, od Kanade do debelog Juga. Nažalost, nagla smrt prekinula ga je u trenutku najviše kreativne zrelosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:45