ZAGREB FILM FESTIVAL

REDATELJ MCMAFIJE JAMES WATKINS 'Uz dobre filmske studije, Hrvatska bi bila nepobjediva'

James Watkins na Zagreb Film Festivalu
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - "Osim odlične i vrijedne filmske ekipe, ono što je najbolje u Hrvatskoj je raznolikost lokacija, krajolika i arhitekture. Trebali biste to iskoristiti, a uz dobre filmske studije vaša bi zemlja bila nepobjediva", rekao je James Watkins, redatelj nove BBC-jeve serije "McMafia", koja je snimana i u Hrvatskoj.

Watkins, uz Hosseina Aminija i koscenarist serije, predstavio je tu osmodijelnu seriju, koja bi se trebala početi emitirati ove zime, na masterclassu "Od ideje do realizacije", održanom u nedjelju u okviru programa "Industrija" Zagreb Film Festivala.

Mirogoj "glumio" moskovsko groblje, Opatija i Rovinj francuski jug

Uz ekskluzivne inserte, za posjetitelje koji su napunili dvoranu Akademije dramskih umjetnosti F22, govorio je o zahtjevnom i dugotrajnom procesu nastanka serije, od scenarija, financiranja do logistike i postprodukcije.

"McMafia" se temelji na istoimenom bestseleru novinara Mishe Glennyja o različitim oblicima organiziranog kriminala u 21. stoljeću. Serija se snimala više od devet mjeseci, radnja se odvija u desetak zemalja, od Velike Britanije i Turske do Rusije i Indije, a mnoge od njih 'glumile' su hrvatske lokacije, od Zagreba i Rovinja do otoka Paga i Splita.

Split, 120617.
Snimanje BBC-jeve serije McMafia na splitskim Bacvicama.
Serija se snima prema istoimenom besteleru Guardianovog novinara Mishe Glennyja a bavi se medjunarodnim organiziranim kriminalom.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / HANZA MEDIA
Prizor sa snimanja BBC-jeve serije McMafia na splitskim Bačvicama

Watkins kaže kako je uvijek najveći izazov gdje će se serija snimati. Iako je, zbog specifičnog svjetla i atmosfere teško 'dublirati' Indiju, za neke se lokacije postaje odlične zamjene, što su oni pronašli u Hrvatskoj, gdje se serija snimala u dva navrata, prošle zime na kontinentu, a u prvoj polovici ove godine na obali.

"Kada smo došli u Hrvatsku najprije su nas poveli na turneju po najboljim restoranima i već smo se tada oduševili u kakvoj smo krasnoj zemlji, no osobito kada smo pronašli ono što smo došli i vidjeli kakva se raznolikost lokacija ovdje krije", rekao je.

Split, 120617.
Snimanje BBC-jeve serije McMafia na splitskim Bacvicama.
Serija se snima prema istoimenom besteleru Guardianovog novinara Mishe Glennyja a bavi se medjunarodnim organiziranim kriminalom.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / HANZA MEDIA
Snimanje BBC-jeve serije McMafia na splitskim Bačvicama

Primjerice, Mirogoj je glumio moskovsko groblje, Kamenita vrata iskorištena su za scenu koja se događa u Pragu, Pag je bio idealna pustinja na granici Egipta i Izraela, Opatija i Rovinj jug Francuske, a luka u Rijeci poslužila je za jednu od napetih scena koja se odvija u luci u Mumbaiju.

Watkins kaže kako je hrvatski dio ekipe napravio fantastičan posao u sceni na mirogojskom groblju kada im je trebao umjetni snijeg. "Oni su to napravili u samo jedno jutro, a u Engleskoj bi na to potrošili četiri do pet dana i puno više novaca", napomenuo je.

Serija prati u sina ruskog mafijaša koji je odrastao u Engleskoj i cijeli život pokušava pobjeći od prošlosti svog oca,. Pokreće vlastiti legalni biznis i želi živjeti normalan život sa svojom djevojkom, no nepredvidljivi događaji ga uvuku u kriminalno podzemlje gdje, ne bi li zaštitio one koje voli, mora propitati vlastita uvjerenja.

Po riječima redatelja, Glenny je napisao knjigu o rođenju nove mafije nakon pada Berlinskog zida i širenju ruske mafije diljem svijeta i ona im je dala dobru temu, ali ne i priču. "Mi smo izmislili likove, oni su najvažniji dio svakog djela, da smo radili film samo o nekoj temi to bi bilo dosadno", ustvrdio je, dodavši kako mu je priča uvijek važnija od izvedbe ili kadrova.

Zagreb, 141108.
Misha Glenny autor knjige McMAFIA snimljen na standu Lijevak sajma  knjiga Interliber 2008.
Foto: Goran Mehkek / Cropix
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Misha Glenny na promociji svoje knjige McMafia u Zagrebu

"Nikada nisam htio da to bude samo ganstserski film, nego da bude više sofisticirana produkcija", istaknuo je, objasnivši i zašto su se odlučili za seriju, a ne film. "Televizija se jako promijenila posljednjih godina sa serijama i mnogim je talentiranim autorima dala priliku da naprave dublju analizu svojih likova i priče".

Dodao je kako je tu i ekonomski interes, jer televizija nudi više mogućnosti za prikazivanje na različitim platformama, a i ona je sama dobro mjesto za 'srednje' filmove, s obzirom da se danas uglavnom snimaju ili visokobudžetna ili pak mala umjetnička djela.

Najvažnija dobra priprema

Watkins kaže kako je za film najvažnije napraviti dobru pripremu, počevši od najmanjih detalja, primjerice od filtera koji će se upotrijebiti za određene gradove, odnosno boja po kojima će gledatelji i bez natpisa u kutku ekrana moći prepoznati gdje se radnja odvija.

Osim pomnog biranja autentične glumačke ekipe, direktora fotografije i kostimografa, za njega je ključna uloga montažera. "Redatelji često rade grešku kada vise nad svojim montažerom, treba pronaći montažera kojemu se vjeruje, dati mu prostora i vremena i ne buniti se kada izbaci scenu za koju smo se možda jako pomučili ili potrošili sedam sati. To njega ne zanima, a u konačnici nije bitno ni gledateljima", napomenuo je.

Watkinsu je osobito važna i dobra komunikacija s glumcima, želi snimati brzo kako ih se ne bi premorilo i kako se svima ne bi stvorio dodatan stres kada u poslijepodnevnim satima shvate da sve trebaju dovršiti što prije. Glavnu ulogu u filmu ima James Norton, poznat po serijama "Dolina sreće", "Grantchester" te "Rat i mir". 

Snimanje serije "McMafia" realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 150 domaćih filmskih djelatnika, a uz više od tri tisuće statista nastupili su i Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković.

James Watkins (Nottingham, 1973.) režirao je priču o duhovima "Žena u crnom", najuspješniji britanski horor film svih vremena. Kao redatelj je debitirao hvaljenim trilerom "Eden Lake", koji je osvojio nagradu Empire za najbolji horor, nagradu žirija na Festivalu fantastičnog filma u Sitgesu, te nagradu za najboljeg redatelja na Fantasportu.

Autor je scenarija za Warner Bros., Working Title, Pathe, Film Four, i BBC Films. Prije nego što je sukreirao i režirao sve epizode kriminalističke dramske serije McMafia, režirao je epizodu "Crnog zrcala" za Netflix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:05