BEN WHEATLEY

Redatelj nove, neuspjele verzije ‘Rebecce‘ vraća se onome što mu najbolje ide - hororu

Ben Wheatley

 Euan Cherry/NurPhoto/NurPhoto via AFP
‘In the Earth‘ je efektno režiran i ima atmosferu, film koji se može opisati kao miks ‘Čovjeka od pruća‘, ‘Solarisa‘ i ‘Srca tame‘

Britanski režiser Ben Wheatley postao je početkom prošlog desetljeća omanji kultni autor. To je postigao nizom žanrovskih filmova koje je karakteriziralo groteskno nasilje, te naglašeno ruralno- engleski ambijent.

"Killer list" (2011), "Sightseers" (2012) i "Fields of England" (2013) otvorili su Wheatleyu vrata A produkcije. U njoj se nije snašao. Osobito je tresnuo o tlo s Netflixovom verzijom Hitchcockove "Rebecce" koju su kritičari s razlogom pojeli.

Wheatley se sad vratio onom što mu najbolje ide. Tijekom COVID-a je s malom ekipom i četvero glumaca u samo petnaest dana napisao i snimio engleski ruralni horor koji za temu ima pandemiju. Film je- najmanje što se može reći- drukčiji i zanimljiv.

Junak "U zemlji" je znanstvenik (Fry) koji tijekom pandemije neimenovanog smrtonosnog virusa pristiže u zabačeni istraživački centar usred drevne šume. Tamo bi trebao asistirati znanstvenici (Squires) koja istražuje goleme, navodno inteligentne kolonije gljivica. Junak uz pratnju lugarke (Torchia) krene u šumu, gdje se počnu gomilati bizarni, tajanstveni incidenti. Sve to skupa prepliće se s biohororom, ali i keltskom mitologijom.

Rezultat je film koji se može opisati kao miks "Čovjeka od pruća", "Solarisa" i "Srca tame". "In the Earth" je efektno režiran i ima atmosferu.

U ZEMLJI (In the Earth, V. Britanija 2021), horor, režija: Ben Wheatley, uloge: Joel Fry, Reece Shearsmith, Hayley Squires, Ellora Torchia, Videoteke

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:29