NAŠ GLUMAČKI DOAJEN I ANNIE GIRARDOT

Relja Bašić: Zajedno smo snimali, bila je sjajna glumica

ZAGREB - Zvijezda francuskog filma Annie Girardot nakon duge je bolesti preminula 28. veljače u Parizu, a naš glumački doajen Relja Bašić prisjetio se prijateljstva s velikom glumicom, s kojom je tijekom glumačke karijere više puta surađivao:

- Annie je bila sjajna glumica, a prvi put sam je zapazio kada je mlada generacija francuskih glumaca gostovala u tadašnjoj Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, te su tom prigodom igrali dvije predstave u kazalištu Komedija, u kojima je Annie, iako nije bila naročito fizički lijepa, bila uvjeljivo najbolji glumac, a nakon toga je napravila veliku karijeru - kaže Bašić, prisjećajući se kako su se pariška kazališta trgala za mladom Annie nakon završetka Konzervatorija, pariške Dramske akademije, kako bi postala članica baš njihovog ansambla.

Ista agentica

- Bili smo bliska generacija, ja sam dvije godine stariji od nje, a imali smo i istu agenticu u Parizu, Olgu Horstig-Primuž, čiji muž je bio istarski Slovenac, tako da sam se s Annie sretao nekoliko puta tijekom karijere, a zajedno smo glumili i u francuskom televizijskom filmu “Mont St. Michel” - kaže Bašić, kojeg je iznenadio novinarski poziv, budući da nije znao da je glumica preminula, jer ju, kaže, nije vidio zadnjih 15-ak godina.

Radila s Hanekeom

Annie Girardot glumila je u preko 150 filmova, među ostalim i u filmu Aleksandra Petrovića “Biće skoro propast sveta”, nominiranog za Zlatnu palmu na canneskom festivalu 1969. Debitirala je 1955. godine, a jedna od njenih najpoznatijih uloga ona je u Viscontijevom filmu “Rocco i njegova braća”, u kojem je glumila s Alainom Delonom , te budućim suprugom, talijanskim glumcem Renatom Salvatorijem.

2002. dobila je nagradu César (francuski ekvivalent Oscaru) za najbolju sporednu ulogu u Hanekeovoj “Pijanistici”, a s njim je ponovo radila i 2005. na filmu “Skriveno”. Zadnjih godina Girardot se povukla iz javnosti, bolovala je naime od Alzheimerove bolesti, što je prikazano u dokumentarnom filmu “Ainsi va la vie”. Preminula je u dobi od 79 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:03