STREAM PREPORUKA

Remek djelo na Netflixu: ‘Sunce‘ je jedna od najljepših artdrama i krimić o krivnji i iskupljenju

SUNCE RASVJETLJAVA SVE (A SUN);
krim. drama; Tajvan, 2019.;
režija: Chung Mong-hong;
Netflix
Tajvanski je film kronika koja prati osam godina u životu obitelji, a radnja se štafetno premješta s lika na lik.

Početak filma tako je brutalan da ga se ne bi postidio niti Rodriguezov "Machete". Dvojica tinejdžera ulaze oboružani u restoran. Traže žrtvu. Kad je nađu, jedan joj od njih mačetom sasiječe podlakticu, a amputirana šaka pada u tanjur vruće juhe.

Nitko ne bi pomislio da nakon takvog, krvavoeksploatacijskog uvoda slijedi ono što slijedi: a to je jedna od najljepših artdrama prošle filmske sezone, filozofski krimić o krivnji i iskupljenju koji se sklapa poput suptilnog puzzlea.

Film o kojem je riječ nosi naslov "Sunce rasvjetljava sve", redatelj filma je manje poznati autor Chung Monghong, a film stiže s Tajvana. Premijeru je imao još ujesen 2019. u Torontu, osvojio je i poneke prestižne azijske nagrade, no epidemija je sasjekla distribucijski život filma na samom začetku.

Stoga je tajvanski film izišao na vidjelo tek nakon što ga je pod naslovom "A Sun" distribuirao Netflix, a kritičar Varietya Peter Debruge proglasio filmom godine. Chungov film prati obitelj jednog od dvojice nasilnika iz prve scene filma.

Nakon što mladić (Chien-ho) dospije u maloljetnički zatvor, njegov ga se otac - pravični, puritanski instruktor vožnje (Yi Wen) - odrekne. Po povratku iz zatvora, otac ne želi s njim živjeti ni pod istim krovom.

No, kako se mladi robijaš integrira u novi život, ispostavlja se da su stvari kompliciranije nego što izgledaju, a krivnja i nevinost nisu jasno odsječene.

Tajvanski je film kronika koja prati osam godina u životu obitelji, a radnja se štafetno premješta s lika na lik.

Tajvanski redatelj pritom ima zanimljiv, eliptični pripovjedni stil. Bitne se informacije u filmu brižljivo zataje, iz zapleta iznenađenja ispadaju poput babuški. Sa svakim novim slojem saznanja postupci likova dobivaju razloge, a stvari postaju zamršenije. Remek-djelo! 

Planetarno voljen "Orašar" danas i sutra u osječkome HNK

Baletna minijatura - Orašar odigrat će se u HNK Osijek večeras i sutra s početkom u 19 sati. Predstava priča o odrastanju, prolaženju kroz različite faze inicijacije prema odraslosti kroz koje djevojčica Klara putuje u snu, a riječ je o kušnjama i mukama, o svijetu koji je zao i prepun nesnošljivosti, koji ljude tako na neki način prisiljava da bježe u vlastite svjetove i snove.

Unatoč prvobitnom neprihvaćanju, "Orašar" je iz ružnog pačeta prerastao u čaroban bijeli balet koji je dan-danas neizostavna stavka repertoara svake kazališne kuće s baletnim ansamblom.

Riječ je o baletu s jednom od najnježnijih minijaturnih uvertira bez čela i basa, čija nas doista svijetla orkestracija uvodi u prvu sliku prvoga čina: svečano, blagdanski urešen dnevni boravak gradonačelnika njemačkoga grada s početka 19. stoljeća. Ulaznica za predstavu stoji 50 kuna. 

image
BALETNA MINIJATURA - ORAŠAR;
Osijek, HNK Osijek, Županijska 9;
19 h; ulaznica 50 kn

Radovi grafičkoga genija Piranesija na web stranici HAZU-a

Muzejske institucije diljem svijeta obilježavaju 300. godišnjicu rođenja Giovannija Battiste Piranesija (1720. - 1778.), posljednjeg velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta.

Rođendanskom jubileju pridružio se i Kabinet grafike HAZU izložbom iz fundusa "Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci". 

image
PIRANESI I VEDUTISTIČKI ODJECI;
https://piranesi.kabinet-grafike.hazu.hr/;
Autorica izložbe: Ana Petković Basletić
Nikola Sisko

Eros i Thanatos kipara Tomislava Ostoje otvara se u Karlovcu

Danas u podne u u prostoru karlovačke Galerije "Vjekoslav Karas" otvara se izložba slika i skulptura "Eros i Thanatos" akademskog kipara Tomislava Ostoje.

Kako, s obzirom na godine, više nije u mogućnosti kipariti, autor je počeo slikati, pa u Karlovcu prvi put predstavlja ciklus od 30 slika i sedam skulptura. Svoju je umjetničku ostavštinu Ostoja darovao Gradu Zagrebu.

image
TOMISLAV OSTOJA: EROS I THANATOS;
Karlovac, Galerija V. Karas, Lj. Šestića 3;
Izložba traje do 31. ožujka.

Na koji način Sjeverna Koreja financira svoj nuklearni arsenal?

Kako je moguće da jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu financira program nuklearnog naoružanja dovoljno opsežan da izaziva zabrinutost SAD-a?

Odgovor je - zahvaljujući Birou 39, legendarnoj organizaciji usađenoj duboko u državni aparat. Dokumentarni film o tome, "Ured 39 - Kimov bankomat", prikazuje se večeras na HTV 1 u 20.55 sati.

image
BUREAU 39 - KIM'S CASH MACHINE (2020.);
autor: Sebastian Weis;
Danas u 20.55 h na HTV 1
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 09:19