PIŠE N. POLIMAC

Renfield, koji se nadao dugovječnosti i proždirao kukce i štakore, zgodan je odvjetnik koji želi svoj izgled i zadržati

Nicholas Hoult i Nicolas Cage, Universal Pictures Renfield (2023). 

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Film ‘Renfield‘ redatelja Chirsa McCaya može se pogledati u kinima. U glavnoj je ulozi Nicholas Hoult, a Drakula je Nicholas Cage

Ako ste kakav takav poklonik legenda o Drakuli, zasigurno znate tko je Renfield, antipatična kreatura koja boravi u umobolnici, služi vampiru i nada se dugovječnosti proždiranjem kukaca, miševa i štakora. U "Noći kad se probudio Drakula" Jesúsa Franca (1970) igrao ga je Klaus Kinski, a u naslovnoj ulozi bio je, dakako, Christopher Lee, dok je u "Drakuli" Francisa Forda Copoole Tom Waits bio posebno odvratan kao žderač insekata, no zato je Gary Oldman bio krajnje elegantan grof Drakula.

U novoj verziji Renfield (Nicholas Hoult) je mladenački odvjetnik, želi zauvijek ostati zgodan i zato mu se sviđa Drakulina ponuda, no s vremenom ga počne gristi savjest i pridružuje se grupi za samopomoć, a još je važnije poznanstvo s policajkom Rebeccom Quincy (Awkwafina) u koju se on zaljubljuje. Drakulu igra Nicolas Cage u prilično ekstravagantnom izdanju, uostalom, odjeću su mu dizajnirali po Davidu Bowieju s kraja osamdesetih, ali redatelj Chris McKay­ neumjereno je pretrpao film potocima krvi u nadi da će tako pridobiti tinejdžere. Nije mu to baš uspjelo, film je jedan od većih financijskih promašaja u ovih nekoliko mjeseci i da nema Cageova prenemaganja, sve to skupa ne bi se dalo izdržati. Solidna je i rođena Iranka Shohreh Aghdashloo u ulozi mafijaške mame – i to je sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06