VELIKI REDATELJ

RIJETKO VIĐENI PRIZORI IZ PRIVATNE ZBIRKE Senzacionalne slike sa seta nikad dovršenog filma Orsona Wellesa

 CROPIX
Radna verzija filma Wellesove ‘Dubine’ mogla bi biti predstavljena publici na jesen, na idućem Zagreb Film Festivalu

U povodu stote obljetnice rođenja jednog od najvećih genija filmske umjetnosti Orsona Wellesa u hvarskoj je Loggi postavljena izložba fotografija slavnog redatelja iz vremena kad je u Hvaru prije gotovo pola stoljeća snimao svoj film “Dubina” s tadašnjom megazvijezdom Jeanne Moreau u glavnoj ulozi. Upravo taj film bio je prekretnica u karijeri velikog glumca i redatelja, no ostao je, nažalost, nedovršen. Fotografije na izložbi uglavnom su nastale na brodu Saracen koji je autor “Građanina Kanea” iznajmio za potrebe snimanja “Dubine” od obitelji Perić koja je slike za izložbu ustupila iz svog privatnog albuma.Poznato je da je Orson Welles često dolazio u Hrvatsku i njegova životna družica naša je glumica Oja Kodar.

Split - Hvar

- Welles je vrlo brzo shvatio kako mu lokacije u Hrvatskoj odgovaraju po mnogočemu. U Zagrebu je tako 1962. snimio svoj poznati film “Proces”, a 1967. godine dolazi na snimanje “Bitke na Neretvi” Veljka Bulajića. Upravo ta godina prijelomna je za Orsona Wellesa. Naime, umjesto honorara za svoj dio u “Bitki na Neretvi”, Welles je uvjetovao dozvolu da može snimati vlastiti film u Hrvatskoj i to mu je odobreno. Upravo ‘67. Welles radi i svjestan zaokret prema komercijalnosti što se vidi prema odabiru žanra - ispričao je povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Prvi komercijalni Wellesov film trebao je biti baš triler “Dubina” koji je počeo snimati u Splitu, a zatim stiže na Hvar gdje iznajmljuje brod Saracen i poziva svoju jako dobru prijateljicu Jeanne Moreau koja, uz Michaela Bryanta i Lawrencea Harveya, dobiva jednu od glavnih uloga. U filmu je i Oja Kodar, već tada dugogodišnja Wellesova partnerica.Sniman je uglavnom na eksterijerima u okolici Hvara, hvarskoj luci i Primoštenu, a jedini interijer je unutrašnjost jahte.

Fantastično djelo

- Vrlo brzo kreću problemi s filmom. Snimatelj Willy Kurant morao je napustiti snimanje i odlazi raditi film s Marlonom Brandom, ali tada uskače naš Ivica Rajković koji će postati nakon toga stalni Wellesov suradnik. Na kraju završava snimanje, bez posljednje scene koja je trebala biti eksplozija jahte jer Welles, koji je sam financirao čitav film, više nije imao novca. Poznato je i da je sam volio sinkronizirati filmove, a ovaj je većim dijelom ostao nesinkroniziran što je dovelo i do razmimoilaženja s njegovom prijateljicom Jeanne Moreau - prisjeća se Daniel Rafaelić, dodajući kako su u međuvremenu umrli i Lawrence Harvey i Michael Bryant i film je, silom prilika, ostao nedovršen. Ipak, prema filmu “Dubina” napravljen je poznati remake “Opasno more” s Nicole Kidman, Billyjem Zaneom i Samom Neillom.

- Ipak, 2005., na 90. obljetnicu Wellesove rođenja prikazan je radni materijal i radi se o fantastičnom filmu. To je također jedan Wellesov dragulj koji publika, nažalost, nije imala priliku vidjeti - kaže, Rafaelić.

Kako neslužbeno doznajemo, “Dubinu”, točnije radnu verziju, publika bi ipak mogla vidjeti u studenom u sklopu Zagreb Film Festivala. O tome se trenutno pregovara s Wellesovom udovicom Ojom Kodar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:00