Kvadratura

Robert Zuber: Na Rab Film Festivalu držimo se formule BBC-ja: informiraj, obrazuj i zabavi

Robert Zuber već sedam godina radi kao samostalni novinar i filmski autor

 Ivan Posavec/
Četvrto izdanje festivala koji počinje 18. kolovoza donosi petnaest filmova, od kojih je 7 premijera a dio programa su i 3 koncerta

Robert Zuber već četvrtu godinu zaredom na Rabu organizira filmski festival koji se ove godine održava od 18. do 24. kolovoza. U svom kratkom postojanju ovaj ambiciozni otočni festival prošao je i dvije teške, pandemijske godine. Po čemu se ovo izdanje festivala ističe?

"Prije svega, vraćamo se pretpandemijskoj verziji festivala. Nekako kao da smo 2019. počeli, i onda imali neki noćna mora drive mode koji smo preživjeli i obje godine festival održali i sačuvali kontinuitet. I filmski i glazbeni program nam se povećao. Petnaest filmova, od kojih je sedam premijera, što hrvatska što regionalna, jedan je korak više od prošlih godina. Koncerti Hladnog piva, Massima i TBF-a dio su formule BBC-ja koju smo preuzimali stvarajući RAFF – informiraj, obrazuj & zabavi. Vjerujem da ćemo ove godine ispuniti sva tri elementa ove formule, pa dobro došli na Rab već od ponedjeljka, a uživajte u filmovima i koncertima od idućeg vikenda", kaže Zuber koji je i sam filmski autor. Na čemu sada radi?

"U postprodukciji sam igrano-dokumentarnog filma ‘Robovi‘. To je svojevrsna romantična komedija s elementima trilera i drame o odnosu pojedinca i banke. Uz to razmišljam i o dva nova projekta koja me zaokupljaju, pa polako pišem. U prvoj temi u fokusu je socijalni sustav. Dobio sam sjajnu recenziju kamo dalje s tim pisanjem umjetničkih savjetnika HAVC-a. U tijeku je i produkcija jedne dokumentarne Bajke o Europskoj uniji", najavljuje Zuber kojeg smo dugo gledali kao prepoznatljivo i omiljeno lice s Hrvatske televizije koju je napustio prije sedam godina. Koji su plusevi i minusi njegove današnje pozicije nezavisnog profesionalca?

"Pa zasigurno je svakodnevna borba za egzistenciju minus. Ne zato što bi takva borba per se loša, već zato što ne postoji sustav koji bi vas u njemu podržao. I nerijetko vas ta borba odvlači od kreativnog procesa. No ako me pitate bih li se na ovu tržišnu poziciju nakon sedam godina ponovno odlučio – bih. Toliko dobrih stvari posljednjih godina ne bi napravio da sam bio uposlenik javne institucije kao što je javna televizija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:31