SLUČAJ SAUCHA

Rotacija generacija ili diskriminacija? Razvila se rasprava, reagirali su sindikati, ali i HRT...

Ljiljana Saucha
 Darko Tomaš/Cropix
Sve je krenulo kada je 63-godišnja novinarka Ljiljana Saucha objavila vijest da više neće voditi emisiju ‘Vijesti iz kulture‘

Je li na HRT-u, u slučaju Ljiljane Sauche na djelu dobna i spolna diskriminacija, danas je glavna tema rasprave, posebice na društvenim mrežama.

Podsjetimo, sve je krenulo kada je 63-godišnja novinarka Saucha jučer na društvenim mrežama objavila vijest da više neće voditi emisiju 'Vijesti iz kulture'.

- Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu! Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Vama svima koji ste pratili emisiju - hvala! - napisala je na svom Facebook profilu Saucha, a za Slobodnu Dalmaciju je potvrdila kako ju je nazvala urednica redakcije, koja je pak tu poruku dobila od Katarine Periše Čakarun.

image
Ljiljana Saucha 2002. kada je vodila udarni Dnevnik HTV-a
Dragan Matić/Cropix

Saucha nam se danas nije javljala na telefon, pa ostaje misterij na koji je to način dugogodišnjoj novinarki saopćeno i kako je zapravo tekao razgovor između Sauche i Zrinke Turalije Kurtak, urednice Redakcije kulture u HTV-ovom Informativnom medijskom servisu. Je li Kurtak Sauchi odmah u glavu rekla: 'Čuj, misle da si prestara za ekran' ili je okolišala dok nije prešla na stvar i prenijela kolegici ono što o njoj misle nadređeni?

S HRT-a su uzvratili šturim odgovorom kako je riječ je o uobičajenoj promjeni voditelja na malim ekranima, kakva postoji na svim ostalim televizijama, pa tako i na HRT-u.

"Sve kolegice i kolege su jednako vrijedni i Hrvatska radiotelevizija iznimno cijeni njihov doprinos programu", navodi se u odgovoru HRT-a.

Podršku Ljiljani Sauchi dali su i ljudi iz ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u.

- Poštovana/i, ovim vas putem molim obrazloženje iz kojih je razloga s mjesta urednice i voditeljice VIK-a smijenjena kolegica Ljiljana Saucha. Riječ je ne samo o dugogodišnjoj već i cijenjenoj, prepoznatljivoj i profesionalnoj urednici HTV-a, koja bi u uređenom sustavu koji cijeni i prepoznaje iskustvo i znanje, bila ogledni primjer kako se radi taj posao. Tim više nije jasno zašto za nju ispred kamera više nema mjesta. Ukoliko su točni njezini navodi kako joj je rečeno da će je zamijeniti 'mlađom', ne samo kao predsjednica Ogranka strukovne udruge već i osobno, takvo 'obrazloženje' držim ne samo diskriminirajućim, već uvredljivim i sramotnim, nedostojnim onoga što bi trebao biti javni servis 2020. godine - napisala je Katarini Periša Čakarun, Bruni Kovačeviću, Kazimiru Bačiću i Renatu Kuniću Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u.

image
Sanja Mikleušević Pavić
Krasnodar Peršun


Reagirao je i HTV-ov Sindikat ispred kojeg je Maja Sever nadležne upozorila na zakon o suzbijanju diskriminacije koji nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi.

- Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji - kaže Maja Sever.

image
Maja Sever
Neja Markičević/Cropix


Sve detalje slučaja Saucha te razgovore s televizijskim znalcima i upućenim pojedincima čitajte sutra u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:33