HRVATSKA PREMIJERA

'Ruka koja hrani' - imigrantski radnici u pekarama New Yorka krenuli u borbu za svoja prava

Kadar iz filma 'Ruka koja hrani'
Zaposlenici pekarnice Hot&Crusty riskirajući gubitak posla i deportaciju, krenuli na put koji će testirati granice njihove odlučnosti

Neklasična sindikalna borba meksičkih imigranata u New Yorku za osnovna radnička prava tema je dokumentarnog filma Ruka koja hrani ( The Hand That Feeds) Rachel Lears i Robina Blotnicka, koji imamo prilike pogledati u sklopu ovotjednog programa 'Kratke slike' u zagrebačkom MM centru (Savska 25) u četvrtak 19. svibnja od 19.30.

Bogati stanovnici Manhattana svakog jutra kupuju kavu i peciva u jednoj od najpopularnijih pekarnica u New Yorku. Uslužuju ih ljubazni djelatnici kojima osmjeh ne silazi s lica. No zapravo, za osmjeh nemaju puno razloga. Oni su potplaćeni, bez prava na godišnji odmor, bolovanje, izloženi svakodnevnom maltretiranju. Istovremeno su apolitični, sramežljivi, skeptični prema kolektivnim akcijama, u strahu od poslodavaca. No nesvjesni svoje snage, zaposlenici pekarnice Hot&Crusty ipak su krenuli u borbu za svoje dostojanstvo. Povezali su se s organizacijama koje pripadaju rastućem trendu neklasičnog sindikalnog organiziranja i pokretom Occupy Wall Street te, riskirajući gubitak posla i deportaciju, krenuli na put koji će testirati granice njihove odlučnosti.

Osim što prati borbu zaposlenika Hot&Crustya, dokumentarac Ruka koja hrani kontekstualizira i socijalnu i ekonomsku pozadinu imigrantskog rada i borbe za radnička prava u SAD-u te reflektira društvene nejednakosti američkog društva.



Film je prikazan na više od 40 festivala diljem svijeta, a prema riječima filmskih kritičara riječ je o Hitchcockovski neizvjesnom dokumentarcu koji prikazuje borbu Davida i Golijata te o najinspirativnijem političkom filmu 2015.

Nakon filma slijedi razgovor s Mariom Ivekovićem iz Novog sindikata. Razgovor moderira Jelena Ostojić.

Ulaz na hrvatsku premijeru ovog dokumentarnog filma je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:47