‘IZAZOV‘

Rusi snimaju film na Međunarodnoj svemirskoj stanici, glumci prošli rigorozan trening

”Lansiranje će označiti ekspanziju komercijalnih svemirskih mogućnosti koje uključuju i filmsku industriju.”
 Andrey Shelepin/AFP
Njihovo putovanje uživo se emitira na NASA-inom televizijskom kanalu i web stranici

Međunarodna Svemirska stanica postaje filmski set. Naime, ruski astronaut veteran Anton Shkaplerov, glumac Yulia Peresild i filmski producent i redatelj Klim Shipenko danas su se zaputili prema Svemirskoj stanici, gdje će Peresild i Shipenko snimiti nekoliko segmenata za film "Challenge" koji će ujedno biti i prvi u povijesti sa setom u svemiru. R

adnja filma vrti se oko kirurga koji mora operirati bolesnog astronauta u svemiru jer mu njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava povratak na Zemlju kako bi se liječio. Tri ruska svemirska putnika u orbitu su se lansirali letjelicom Soyuz MS-19 iz Kazahstana, a u Svemirskoj stanici dobrodošlicu im priređuje tamošnja posada koju čine astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet, NASA-ini astronauti Mark Vande Hei, Shane Kimbrough i Megan McArthur, astronaut japanske agencije za istraživanje svemira Aki Hoshide, te njihovi ruski sunarodnjaci iz Roscosmosa Oleg Novitskiy i Pyotr Dubrov. Njihovo putovanje uživo se emitira na NASA-inom televizijskom kanalu i web stranici.

image
Anton Shkaplerov
Handout

- Lansiranje će označiti ekspanziju komercijalnih svemirskih mogućnosti koje uključuju i filmsku industriju - stoji u NASA-inom priopćenju, uz napomenu kako se film snima prema ugovoru između Roscosmosa i medijskih kuća Channel One i studija Yellow, Black and White smještenih u Moskvi.

image
Filmska, ali i svemirska posada.
Andrey Shelepin/AFP

Prvi posjet Peresilda i Shipenka svemirskoj stanici trajat će tek 12 dana, a na povratku na Zemlju 16. listopada pridružit će im se astronaut Novitskiy. Redatelj Shkaplerov u svemiru ostaje do ožujka, a na Zemlju se vraća u društvu Vande Heija i Dubrova letjelicom Soyuz MS-19.

Kad Vande Hei sleti na Zemlju nakon 355 uzastopnih dana provedenih na svemirskoj stanici, zaokružit će najdulji pojedinačni svemirski let jednog astronauta u povijesti SAD-a, tvrdi NASA. Inače, već su i ranije neki filmski kadrovi snimljeni na svemirskoj stanici uključujući IMAX-ov dokumentarac kojem je narator Tom Cruise, ali i osam minuta dug dio znanstveno-fantastičnog filma "Apogee of Fear" koji je snimio svemirski turist Richard Garriott, astronautov sin.

No, Rusija će postati prva nacija koja je u svemiru snimila prave filmske kadrove i postavila set. Peresild i Shipenko, obojica vrlo popularni u Rusiji, izabrani su za taj projekt od strane ruske svemirske agencije Roscosmos, koja je objavila natječaj lani u studenom. Ova dva civila prošli su rigorozan trening prije leta u svemir koji je uključivao centrifugalna i vibracijska testiranja, vježbe leta u uvjetima nulte gravitacije, a sve to pod pokroviteljstvom medijske kuće Channel One.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08