MALI ŽANROVSKI BISER

‘Rust Creek‘ politički osjetljivo skicira sudar dvije klase - onih koji imaju sve i onih na dnu

 IFC Films/Everett/Profimedia
Film američke redateljice Jen McGowan jednostavan je i pametan akcijski film

Kad u prvoj roli akcijskog filma naivna djevojka pogrešno skrene s ceste i zabasa među prijeteće brđane, iskusni će filmofil vjerojatno zakolutati očima. Taj motiv vjerojatno je najotrcanija premisa žanrovskog filma, trošena od "Teksaškog masakra motornom pilom" do "Silent Hilla" i "Deliverancea".

Da se iz nje, međutim, još uvijek može iscijediti svježeg soka, pokazuje filma "Rust Creek" (Potok rđe) američki redateljice Jen McGowan.

Riječ je o nezavisnom trileru koji je premijeru imao još 2018., inicijalno je ostao potpuno ispod radara, da bi premijera na Netflixu sada na njega bacila snop svjetla. I dobro da jest jer je riječ o malom žanrovskom biseru.

Junakinja "Rust Creeka" je Sawyer (Corfield), apsolventica koja putuje na intervju za posao preko zabiti Kentuckyja. GPS je navede na krivu prečicu gdje nabasa na dvojicu mještana koji zakapaju leš u šumi. Riječ je o braći lokalcima koji dilaju metamfetamin i žele ukloniti svjedokinju. Nakon što je danima progone šumom, ona iznurena naiđe na pojatu. U njoj je rođak progonitelja Lowell (Paulson), samouki kemičar koji najvještije kuha met. Krije djevojku, a rođaci mu se ustručavaju nauditi jer im on kuha artikl za prodaju.

Lowel je pritom najfascinantniji lik filma - senzibilni, bistri gorštak koji je mogao biti bilo što, a, eto, kuha drogu od djetinjstva.

"Rust Creek" je jednostavan, pametan žanrovski film. K tomu, film politički osjetljivo skicira sudar dva klasna svijeta: onih kojima je nadohvat sve te onih predodređenih da trule na dnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:22