VELIKO ZANIMANJE

S Prisavlja otkrili kakvu je gledanost imala prva epizoda Klasićevog serijala ‘NDH‘

Hrvoje Klasić
 Vedran Peteh/Cropix
Prva epizoda serije ‘‘NDH‘‘, od ukupno 12 nastavaka autora povjesničara Hrvoja Klasića, bila je prikazana u elitnom terminu na HTV 1

Prva epizoda dokumentarne serije “NDH” imala je gledanost od 16,42 posto SHR-a - postotka gledatelja koji su u tom trenutku bili pred svojim malim ekranima mjereno na IPTV i kabelskoj platformi, otkrili su Hini s javne radiotelevizije.

“Hrvatska radiotelevizija vjeruje kako će i ostatak serijala publika pratiti sa zanimanjem te kako će serijal dati bolji uvid u navedeni povijesni period”, ističe se u odgovoru HRT-a.

Prva epizoda serije ''NDH'', od ukupno 12 nastavaka autora povjesničara Hrvoja Klasića, bila je prikazana u elitnom terminu na HTV 1 iza 20 sati u ponedjeljak 20. rujna na početku emitiranja ovogodišnje jesenske sheme HRT-a.

Početak prikazivanja serije ''NDH'', ugovorene još prije šest godina, bilo je obilježeno istupima autora Hrvoja Klasića koji je poručio kako je seriju HRT trebao biti puno prije emitirati dok su, pak, s HRT-a odbacivali navode o “bunkeriranju”.

"Svakom režiseru je valjda najveća čast kada mu film i serija završe u bunkeru i to je ujedno najbolja reklama. Neću sada ulaziti u što se točno dogodilo, samo znam da je ova serija morala biti puno prije završena. Ali nije, i to ne zbog nas kao ekipe i da je morala puno prije biti prikazana. I opet, ne zbog nas, nego zbog HRT-a", kazao je Klasić za Hinu. S druge strane, pak, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić reagirao je na medijske natpise o “bunkeriranju” tog dugoočekivanog, ali i dugo pripremanog projekta.

"Nikad niti jedna emisija tijekom mog mandata ravnatelja programa i mandata mojih kolega urednika nije završila u „bunkeru“. Općenito, ideja bunkeriranja sadržaja pripada nekim drugim vremenima", naglasio je Kunić. Dodao je i kako je serijal NDH čekao na emitiranje, među ostalim, jer je za 12 epizoda trebalo naći adekvatan termin. Naglasio je i da je serijal koštao oko 1,5 milijuna kuna te da je, po gruboj procjeni, razlika između prvotno od Klasića predloženih šest i ostvarenih 12 epizoda oko pola milijuna kuna.

S druge strane, autor Hrvoje Klasić završnu je ocjenu o kvaliteti projekta ''NDH'' i odluci HRT- a o terminu njezina emitiranja odlučio prepustiti gledateljima. “Prepustit ću sudu javnosti - publike da procijeni je li ovaj projekt možda trebao ranije biti prikazan i je li se HRT prema njemu trebao ponašati na drugačiji način”, zaključio je Klasić.

Prva epizoda NDH imala je prilično veliku gledanost, naročito za dokumentarni ili dokumentarno-igrani serijal koji se prikazuje na javnoj radioteleviziji. Usporedbe radi, prva epizoda serijala “Predsjednik” o životu i djelu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, autora Gordana Malića i Miljenka Manjkasa, prikazana na HTV-u prošle godine imala je gledanost od 12,45 posto, potvrdili su s HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:43