PRESTIŽNI FESTIVAL

Sarajevo ove godine bez hrvatskih dugometražnih filmova

 Denis Ruvic/Cropix
Sarajevo film festival trajat će od 14. do 21. kolovoza

Četiri hrvatska kratkometražna, jedan dokumentarni i jedan cjelovečernji igrani film uvršteni su u službene natjecateljske programe ovogodišnjeg filmskog festivala u Sarajevu. Ti će se filmovi natjecati za nagrade Srce Sarajeva od 14. do 21. kolovoza.

U službeni dokumentarni program uvršten je film “Jedna od nas” nagrađivanog bjelovarskog dokumentarista Đure Gavrana.

Film se bavi desetogodišnjicom mature tijekom koje se otvori pitanje zlostavljanja jedne od školskih kolegica.

U kratkometražnu natjecateljsku konkurenciju Sarajeva uvršteni su filmovi “Antiotpad” Tina Žanića te “Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal. U natjecanje kratkih studentskih filmova uvršteni su filmovi “Angina pectoris” Filipa Mojzeša te “Bez lica” Davida Lušičića.

image
Denis Ruvic/Cropix

U konkurenciji koja obično najviše skreće pozornost - onoj dugometražnih igranih filmova - ove godine nema hrvatskih većinskih naslova. Tu je, međutim, jedna manjinska koprodukcija koja se snimala u Hrvatskoj, s hrvatskim likovima i temom.

Riječ je o filmu “Mare” švicarske redateljice dubrovačkog podrijetla Andree Štake. “Mare” je priča o preljubu jedne zaposlene majke i supruge, film se snimao na hrvatskom jeziku na lokacijama Konavala, a glavne uloge igraju Marija Škaričić i Goran Navojec.

U dugometražnom igranom programu ovogodišnjem Sarajeva igrat će samo osam filmova. Uz Štakin film “Mare” u konkurenciji su samo dva filma vezana za prostor bivše Jugoslavije, a zanimljivo je da su oba kosovskih autora. Prvi od njih je “Galaksija Andromeda” debitantice More Raça, a drugi “Egzil” Kosovara koji djeluje u Njemačkoj Visara Morine. “Egzil” je priča o znanstveniku kosovskog podrijetla koji radi u jednom njemačkom institutu, i počinje sumnjati da mu kolege s posla spletkarski podmeću.

Glavnu ulogu glumi njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:41