Kinoteka

Savršeni božićni film kao niti savršeni Božić ne postoje. Pogledajte, stoga, filmove ‘Djed mraz je smeće‘, ‘Najluđi Božić‘...

National Lampoon‘s Christmas Vacation, Jeremiah S. Chechik

 Iftn/United Archives/Profimedia/Iftn/united Archives/profimedia
Program otvarakultna francuska komedija redatelja Jean-Mariea Poiréa, a ostatak odabira poprilično je raznolik

Na repertoaru Kinoteke trenutačno se prikazuje Stric, priča o obitelji koja nastoji prirediti savršenu božićnu večeru za svog rođaka iz Njemačke. Situacija je to u kojoj se mnogi mogu prepoznati, a u viziji redatelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca dobiva dijaboločni zaokret.

Iz navedenog razloga selekciju novog izdanja Zimskih priča u Kinoteci rade ova dvojica autora, krenuvši od pitanja "koji bi film Stric gledao s obitelji nakon božićne večere".

image

Zimske priče: Božić sa stricem

Press

"Filmovi koji ne nose etiketu božićni, a smješteni su u zimski setting, mogu evocirati emocije koje često nisu povezane s blagdanskim eskapizmom mainstream filmovima," navode autori. "Zato naš izbor uključuje filmove koji na razne načine evociraju Božić, a nisu u klasičnom smislu božićni."

Program otvara Djed Mraz je smeće, kultna francuska komedija redatelja Jean-Mariea Poiréa. Riječ je o filmu anarhičnog, često i grotesknog humora u najboljoj tradiciji francuskih farsi, koja ujedno funkcionira i kao kritika društvenog otuđenja, čije su posljedice najizraženije upravo za vrijeme blagdana.

image

Nicole Kidman,‘Oči širom zatvorene‘

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

Ostatak selekcije prilično je eklektičan i uključuje stilski i žanrovski različite naslove, u rasponu od recentnih do baštinskih naslova, hollywoodskih i nezavisnih filmova, komercijalnih uspješnica i arta. U istome nizu mogu se pogledati komedije kao što su Tangerine Seana Bakera i Najluđi Božić Jeremiaha S. Chechika, revizionistički žanrovski klasici kao što su McCabe i gospođa Miller Roberta Altmana i Oči širom zatvorene Stanleya Kubricka te recenti filmovi poput Zelenog viteza, fantastične pustolovne Davida Loweryja. Božić ćemo provesti i s gothamskim zlikovcima Ženom-mačkom i Pingvinom u Batman se vraća Tima Burtona te antijunacima horor-komedije Dan zvijeri kultnog španjolskog autora Alexa de la Iglesije, a gledatelji željni filozofije i tankoćutnih rasprava provest će Moju noć s Maud i Éricom Rohmerom.

"Savršeni božićni film je u oku promatrača, zato i ne postoji, kao ni Stričev Božić," zaključuju Mardešić i Kapac, "Sve to pokazuje da filmski božićni meni ne mora i ne smije uvijek biti isti, ali postoje filmovi koji ne moraju biti božićni da bi bili savršeni za provesti božićne blagdane u Kinoteci."

Program Zimske priče: Božić sa stricem održat će se između 15. i 30. prosinca u Kinoteci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:16