KAKO SU OVO SNIMILI?

SCENA KOJA ĆE ŠOKIRATI HRVATSKU: Lopovi u hrvatskim dresovima u novom Brešanovom filmu provaljuju u grobnicu Franje Tuđmana i bježe s lijesom!

 

Četvorica umirovljenika skrivaju se na arkadama zagrebačkog Mirogoja. Stoje nedaleko od groba Stjepana Radića, svi odjeveni u dresove hrvatskih nogometnih reprezentativaca.

Onaj prvi, u Modrićevu dresu, gleda ispred sebe, provjerava ima li koga, pa nakon nekoliko sekundi ostaloj trojici da znak da krenu naprijed. “Modrić” u rukama nosi dvije drvene letve, dok “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” trče prema grobnici. Dok trče, na glavu stavljaju fantomke.

Otvaraju grob, a zatim vade lijes.

Na grobnici štampanim slovima stoji - “Dr. Franjo Tuđman, 1922. - 1999., prvi predsjednik Republike Hrvatske”.

Ovako otprilike izgleda scena filma “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matešić, a do koje je ekskluzivno došao Jutarnji list.

Riječ je o sceni koja će zasigurno uzdrmati Hrvatsku, s obzirom na to da dosad u hrvatskoj kinematografiji nije snimljena slična scena koja bi se na bilo koji način dotaknula posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika.

Sa scenama s filmskog seta na kojima se jasno vidi Tuđmanov grob, a do kojih je došao Jutarnji, polako se može složiti cijeli mozaik filma jer te scene polako otkrivaju poprilično tajnoviti trailer koji je pušten u javnost u srpnju ove godine.

Pri kraju tog trailera “Modrić”, “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” stavljaju lijes u bijeli kombi, zatvaraju vrata te punim gasom jure zagrebačkim ulicama. Čuju se petarde, novogodišnja je noć.

Kako su snimili ovu provokativnu scenu prvo je što smo pitali producenta filma Ivana Maloči, koji je ostao iznenađen našim upitom.

- Ništa vam ne mogu reći. Cijela fabula filma mnogima koji su radili na tom filmu je nepoznata, kako glumcima, tako i autorima i ostalim sudionicima filma. Svi smo morali prije početka snimanja potpisati ugovor o povjerljivosti da ne smijemo otkrivati sadržaj filma - kratko nam je odgovorio Maloča koji nije želio odgovoriti na pitanje boji li se reakcija javnosti zbog činjenice da se u filmu prikazuju scene na kojima se jasno vidi grob predsjednika Franje Tuđmana.

Slična pitanja postavili smo i Vinku Brešanu koji nam je praktički ponovio Maločine riječi.

- Ne mogu ništa komentirati, ali ću sve komentirati kad se film bude mogao vidjeti. Do tada ostajem bez komentara - kratko nam je poručio Brešan. Doduše, scena o Tuđmanovu grobu nije nepoznata, predstava po Matošićevu scenariju već se igrala po hrvatskim kazalištima, no dosad u javnosti nije izazivala reakcije. Kakve će reakcije biti ovog puta, znat će se nakon što se film od 3. siječnja pusti u hrvatska kina u desetak gradova.

Svečana premijera zakazana je za 17. prosinca u Kaptol Boutique Cinema.

Brešanov film “Koja je ovo država”, koliko se zasad zna, ima tri odvojene priče. U prvoj se ministar pravosuđa zatvara u jednoj od ćelija kaznionice u Lepoglavi i ne želi izaći iz nje. U drugoj priči hrvatski general pomišlja na samoubojstvo, dok u trećoj, očito je po scenama do kojih smo došli, iz njima poznatog razloga, kradu lijes iz Tuđmanova groba.

Nakon puštanja službenog trailera u srpnju ove godine, na kojem se jasno prepoznaju uredi Vlade u Banskim dvorima, o filmu se naveliko počelo pričati kada je voditelj Zoran Šprajc u svojoj emisiji pustio videoisječak u kojem Srbi u Hrvatskoj pjesmom i plesom slave Franju Tuđmana. Navodno se radilo o Kulturno-umjetničkom društvu Vuk Karadžić, a riječi pjesme išle su “Oj Tuđmane, diko naša, sad kad nisi s nama ti, svu hrvatski Srbi pamte, kako s tobom lepo nam bi...”.

Nedugo nakon ovog videoisječka, koji je postao viralan u cijeloj regiji, producenti su odlučili promociju filma održati u domu obitelji Todorić - u Kulmerovim dvorima. Prvotna ideja bila je da sama promocija bude klasična, u nekom kinoprostoru, no tada je odlučeno da se pokušaju unajmiti Kulmerovi dvori koji poprilično plastično mogu najaviti film s ovakvim nazivom.

Mnoge je poziv na konferenciju za novinare u glavni salon doma obitelji Todorić iznenadio, a kasnije se otkrilo da je Kulmerove dvore producentima filma iznajmila upravo Iva Balent, kći Ivice Todorića, koja je odlučila obiteljski dom iznajmljivati za vjenčanja, medijske konferencije i ostala događanja.

Medijsko zanimanje za ovakvu konferenciju za novinare bilo je iznad svih očekivanja, Kulmerovi dvori bili su puni kamera i fotografa jer je prvi put svim medijima omogućeno da uđu u obiteljski dom Todorićevih.

Film su predstavili glumci Goran Grgić, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković i Nikša Butijer, Iva Mihalić, Alma Prica, Luka Dragić, a redatelj Brešan poručio je kako je njegov film komedija apsurda.

- Riječ je o trenutačno najapsurdnijem prostoru u državi - rekao je tom prilikom Brešan, dok producent Maloča nije želio otkriti koliko su platili najam.

- S Ivom Balent bilo je jednostavno pregovarati i sve smo dogovorili u tjedan dana - rekao je Maloča.

Osim nabrojanih, u filmu glumi i najpoznatiji poljski glumac Daniel Olbrychski koji se toliko uživio u svoju ulogu da je nakon polufinala i pobjede nad Engleskom na Svjetskom nogometnom prvenstvu poslao Brešanu sljedeću čestitku.

“Ponosan sam na našu zemlju i na naš tim. Predsjednik Republike Hrvatske Daniel”, stajalo je u čestitki.

Uz Interfilm, film “Koja je ovo država” su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a podršku su mu dali Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages, EU fond Kreativna Europa - MEDIA i HRT.

Zagreb, 050312.
Hotel Laguna, Kranjceviceva ulica.
Sebastian Cavazza , slovenski glumac koji glumi u filmu Ivone Juke
Ronald Goršić / CROPIX

Šuška se da Zvonimir Sunara Suki u filmu ima zabavnu ulogu ministra pravosuđa

Tko je tko u filmu “Koja je ovo država” zasad se može samo spekulirati prema dosad objavljenim trailerima. Sigurno je da je poljski glumac Daniel Olbrychski dobio ulogu hrvatskog predsjednika, a s obzirom na to da ne zna hrvatski, glas mu je posudio glumac Ljubomir Kerekeš.

Njegov savjetnik je glumac Luka Dragić, Milan Pleština dobio je ulogu pomoćnog biskupa, dok je Krešimir Mikić, kako su mediji već pisali, ministar unutarnjih poslova.

U scenama koje su snimane u kaznionici Lepoglava pojavljuju se i Dražen Kuhn i Slaven Knezović te je sigurno da se radi o upravitelju zatvora i šefu zatvorskog osiguranja.

Hrvatski premijer očito je glumac Sebastian Cavazza jer “otvara 102. zatvorenu sjednicu Vlade sa samo jednom točkom”, a generali su Nikša Butijer i Goran Navojec.

Do premijera i predsjednika države često sjede Bojan Navojec, državni odvjetnik, i Goran Grgić, ravnatelj SOA-e.

Također se nagađa o tome da je jednu od važnih uloga dobio i Zvonimir Sunara Suki, koji je navodno jedan od ministara u Cavazzinoj Vladi. Ima li popularni Suki resor pravosuđa, jučer nismo mogli dobiti potvrdu. Vedran Mlikota je pak dobio ulogu pravoslavnog svećenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 10:32