6. FESTIVAL ŽIDOVSKOG FILMA

Sedam filmskih razloga za odlazak u kino Europa

Šesto izdanje zagrebačkog Festivala židovskog filma, koje počinje u nedjelju u kinu Europa i traje sve do subote, donosi bogat cjelodnevni i večernji program kratkih i dugih dokumentaraca i igranih filmova te nekoliko animiranih ostvarenja. Evo vrhunaca ovogodišnjeg festivala.

Rabinova mačka (utorak, 22.00)

Belgijski strip crtač Joann Sfar već se s uspjehom okušao u igranim filmovima (“Gainsbourg - opasne misli”), a ovaj put je - u suradnji s Antoineom Delesvauxom - napravio cjelovečernji crtić, koji je čak nagrađen Cesarom, francuskim Oscarom za najbolje animirano ostvarenje.

Sfar se odlučio za klasičnu, ručnu 2-D animaciju, a predložak su njegovi vlastiti strip albumi o rabinovoj mački koja je progutala papigu i - progovorila.

Dug (srijeda, 20.00)

Nekim čudom, špijunski triler Johna Maddena (“Zaljubljeni Shakespeare”) iz 2010. nikad nije prikazan u našim kinima, pa je JFF dobra prilika da se nadoknadi propušteno. Priča se odigrava na dvije vremenske razine, u Tel Avivu 1997. i Berlinu 1965., a protagonisti su agenti izraelske tajne službe Mossad. Danas velika zvijezda Jessica Chastain za nastup u tom filmu proglašena je otkrićem godine.

Prvašić (nedjelja, 22.00)

Inspirativna priča o 80-godišnjaku iz antikolonijalnog pokreta Mau Mau koji u poznoj dobi odluči naučiti čitati i pisati, što izazove konsternaciju roditelja većine mališana s kojima “prvašić” dijeli školsku klupu. U pitanju je britansko-američko-kenijska koprodukcija, redatelj je Justin Chadwik (“Dvije sestre za kralja”), a film iz 2010. s velikim je uspjehom prikazan na nizu međunarodnih festivala.

Disanje (subota, 22.00)

Austrijski glumac Karl Markovics proslavio se glavnom ulogom u Oscarom nagrađenim “Krivotvoriteljima”, a zatim impresivno debitirao kao redatelj sugestivnom dramom o tinejdžeru iz popravnog doma koji je smislio neobičan način samokažnjavanja. Film je lani pobijedio na Sarajevo Film Festivalu, prikazan je zatim i u Vukovaru, a ovo je njegova zagrebačka premijera.

Korkoro (četvrtak, 20.00)

Francuski redatelj Tony Gatlif stekao je solidnu reputaciju živopisnim filmovima o Romima, krcatim atraktivnom glazbom (“Les princes”, “Gadjo Dilo”), no ovaj je nešto oporiji: radnja se odigrava za 2. svjetskog rata, kada su i Romi bili žrtve holokausta, a u središtu radnje je jedna romska obitelj koju može spasiti jedino odustajanje od lutanja. Pobjednik festivala u Montrealu 2009.

Ružica (ponedjeljak, 22.00)

Godine 1967., naočita mlada Poljakinja zbližava se s puno starijim uglednim intelektualcem, koji i ne sluti da ga ona špijunira za tajnu policiju. Priča podsjeća na “Unu” Mome Kapora, samo što se ovdje radi o ljubavnom trokutu, jer je junakinja u vezi sa svojim nalogodavcem. Odlično ocijenjeni film, miljenik nacionalnih poljskih i međunarodnih festivala, režirao je Jan Kidawa-Blonski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:12