QUO VADIS AIDA?

Senzacija u Berlinu! Film o Srebrenici osvojio tri ‘europska Oscara‘, proglašen je i najboljim filmom godine

Jasmila Žbanić

 Tobias Schwarz
Film Quo Vadis, Aida? koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za “Oscara”

Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu za film "Quo Vadis, Aida?", Jasna Đurićić za najbolju europsku glumicu, a film je proglašen i najboljim europskim filmom godine!

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćeri na podršci, prenosi Al Jazeera.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerki koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je Žbanić.

Filmu Quo vadis Aida?, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti su Odjeljenje broj 6 finskog redatelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski Otac Floriana Zellera, talijanska Božja ruka Paola Sorrentina i francusko-belgijski Titan Julie Ducournau.

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Europska filmska nagrada održava se početkom i sredinom prosinca.

Film Quo Vadis, Aida? koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:22