KAKO JE TO MOGUĆE?

Serija 2003. predvidjela pandemiju: Virus iz Kine liječi se klorokinom, zaustavlja karantenom

 Martin Bernetti
Virus potječe iz Kine, izaziva teške respiratorne probleme, liječi se klorokinom, a zaustavlja karantenom

Glumci razgovaraju o virusu koji potječe iz Kine, izaziva visoku temperaturu i respiratorne probleme, a može ga se liječiti klorokinom: to je scena iz američke TV serije snimljene još 2003. koja zbog svoje frapantne sličnosti s epidemijom Covida-19 od sredine svibnja kruži po internetu. Za neke je to dokaz da je Covid-19 rezultat zavjere: pa kako bi inače bilo moguće da stvarnost toliko odgovara scenariju iz TV serije?

To je scena iz 14. epizode druge sezone američke televizijske serije "Dead Zone". Da bi izbjegli širenje zaraze, oboljeli iz serije "Dead Zone" stavljaju se u dugotrajnu karantenu. Ne samo da su autori američke serije predvidjeli današnje događaje, nego i njihov redoslijed. CIA je iskoristila seriju da upozori ljude na njihov dolazeći projekt, tvrdi jedan Francuz na socijalnim mrežama. Jedan od stotina koji tako misle.

Glavni glumac Anthony Michael Hal ima vizije koje predskazuju budućnost. U jednoj on vidi djecu u školi, koja sva budu zaražena, pa moli gradonačelnika da školu na vrijeme stavi pod karantenu. Lokalni zdravstveni inspektor pokušava shvatiti otkud je virus došao, i nagađa da su ga iz Kine mogli donijeti ljudi koji su od tamo doputovali. I o tome otkud je virus došao: možda ga prenose životinje? On govori kako će američkim zdravstvenim vlastima, Centrima za kontrolu i zaštitu (CDC) trebati mjeseci da pronađu lijek ili otkriju porijeklo virusa.

Osim što je škola odmah stavljena u karantenu, u seriji govore o nošenju maski.

Novinari France24 razgovarali su sa scenaristicom "Dead Zonea", Jill Ellen Blotevogel, koja kaže da je epizodu "Zaraza" napisala nakon puno istraživanja. Među ostalim, naišla je na slučaj da je osoba, zaražena malarijom i koronavirusom, ozdravila kad je koristila klorokin, lijek protiv malarije koji se pokazao učinkovitim prilikom liječenja Covida-19. Tih godina, između 2002. i 2004., koronavirus poznat kao Sars-CoV-1, koji često zovemo SARS, pojavio se u kineskom Guangdongu. SARS je zarazio oko 8000 i ubio najmanje 747 ljudi, većinom u Kini, Hong Kongu i Tajvanu. Jill Ellen Blotevogel ispričala je francuskim novinarima da je scenarij za epizodu koja tako frapantno nalikuje događajima 17 godina kasnije bio temeljen na stvarnom slučaju zaraze. Međutim, puno je godina prošlo, i više se ne može sjetiti na kojem točno slučaju. Prije toga, američka scenaristica napisala je scenarij za dvije sezone "Zone sumraka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:42