MR. & MRS. SMITH

Serija po filmu koji je spojio ‘Brangelinu‘: Ubojstva nisu laka stvar, pogotovo kad treba mrtvacu polomiti ruke i noge...

Scena iz filma

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Finale je dosta enigmatičan, ispada da su Smithovi ubijeni (i to oni na koje smo navikli), ali to nije tako sigurno...

Jedini holivudski film Alfreda Hitchcocka koji je brzo utonuo u zaborav (iako je solidno prošao u kinima) bio je "Mr. & Mrs. Smith" iz 1941. s Carole Lombard i Robertom Montgomeryjem. Možda zato što je po žanru bio urbana, mondena komedija, bez trunke napetosti, to su uostalom bile i "Nevolje s Harryjem" iz 1955. s mladom Shirley MacLaine i Johnom Forsytheom, ali tamo je Harry bio mrtvac koga su se svi protagonisti nastojali riješiti. Zlatnu žilu napipao je Scott Bakula, njegova serija "Mr. & Mrs. Smith" iz 1996. uronila je u svijet špijuna, partnerica mu je bila Maria Bello, ali izvedbi je očito nešto nedostajalo, čim je tv mreža CBS od 13 snimljenih emitirala samo devet epizoda. Zato je akcijska komedija "Mr. & Mrs. Smith" iz 2005. ispala golemi hit, u njoj su se upoznali i zaljubili Brad Pitt i Angelina Jolie, igrali su bračni par koji koristi uzgredno zanimanje špijuna da podgrije već ustajalu ljubavnu vezu. Kritičari mu nisu bili osobito skloni, ali fenomen "Brangelina" bio je imun na vrijednosne sudove, pogotovo što je redatelj Doug Liman ušminkao film do zasićenja.

Scenarij Simona Kinberga jedini je držao autorska prava, pa se na njega pozvala nova televizijska serija, koja je unijela dosta izmjena u filmsku verziju. Njezini su showrunneri isprva trebali biti Donald Glover i Phoebe Waller-Bridge, on se proslavio u seriji "Atlanta", ona u seriji "Fleabag", no nisu baš harmonično surađivali, pa ju je zamijenila Francesca Sloane, isprva samo pomoćna koscenaristica. Engleskinja je uz Glovera trebala igrati i glavnu ulogu, no kad je odustala od projekta, zamijenila ju je Maya Erskine, poznata po humorističkoj seriji "PEN15".

image

Mr i Mrs Smith

Amazon/
image

Mr i Mrs Smith

Amazon/

Već u pilot epizodi izložena su pravila po kojima serija funkcionira. Mr. i Mrs. Smith samo su pseudonimi špijuna koje unajmljuje tajanstvena organizacija, ta dijeli zadatke i voli kad njezini zaposlenici izigravaju bračni par. Prvi utjelovljuju Alexander Skarsgård i Elza Gonzales, njih likvidiraju već u prvim scenama jer im je dosta skrivanja od poslodavaca koji raspolažu njihovim životima. Uskaču njihove zamjene, to su Glover i Erskine, audiciju vodi kompjutor, što ne sluti na dobro, a kasnije se to i potvrdi kad za svaki obavljeni posao dobivaju pozitivne i negativne bodove. Ne samo to, s vremenom ih podjaruju da rade jedni protiv drugih, i to u trenutku kad su već u bračnoj vezi, ne samo formalnoj, jer su postali ljubavni par. Za razliku od filma s Angelinom Jolie i Bradom Pittom, ovdje se epizode doimaju realistično, jedino što u svakoj gostuje neka poznata faca. U drugoj su to Paul Dano (on zapravo nastupa češće) i John Turturro, a zatim se redom pojavljuju Sharon Horgan, Sarah Paulson, Ron Perlman, Parker Posey i Michaela Coel. Ubojstva nisu laka stvar, pogotovo kad treba mrtvacu polomiti ruke i noge, kako bi stao u kontejner za otpad, no što se mora, mora se. Glover je iskoristio svoju poziciju glavnog glumca i showrunnera, pa je podmetnuo svoju majku Beverly koja nikad nije bila pred kamerama, da igra majku njegova lika.

Finale je dosta enigmatičan, ispada da su Smithovi ubijeni (i to oni na koje smo navikli), ali to nije tako sigurno. Uostalom, takva vrsta serije može početi s novim junacima, no i zadržati stare.

Mr. & Mrs. Smith

špijunska serija

SAD, 2024. (Amazon Prime)

TVORCI: Donald Glover i Francesca Sloane

G: Donald Glover, Maya Erskine, Paul Dano, Ron Perlman, John Turturro

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:42