PIŠE NENAD POLIMAC

SICARIO 2: RAT BEZ PRAVILA Usprkos manama, impresivan krimić (u kojem povremeno ne znate više tko na koga puca)

 

Je li filmu “Sicario” Denisa Villeneuvea trebao nastavak? Ne nužno jer priča je završila razmjerno logično, tako što se naizgled sporedni lik Alexander Gillick (Benicio del Toro) probio u završnici u prvi plan i u jednoj od najdojmljivijih scena suvremene kinematografije osvetio narkobossu, ubojici svoje supruge i kćeri: upao mu je na obiteljsku večeru te mu najprije - polako i metodično - likvidirao ženu i oba sina, a zatim i samog zločinca.

Film je prošao vrlo dobro, ali ne i spektakularno, dobio je dvije nominacije za Oscara, ali su u kompaniji Lionsgate procijenili da tu ima štofa za nastavak: karizmatični protagonisti, efektne meksičke lokacije i puno nasilja bili su dovoljan mamac. Isprva su svi glavni akteri pristali sudjelovati, od Villeneuvea i scenarista Taylora Sheridana do glavnih glumaca del Tora, Josha Brolina (agent CIA-e Matt Graver) i Emily Blunt (agentica FBI-a Kate Macer), da bi se postupno postava prorijedila. Villeneuve se usmjerio na druge projekte (nova verzija “Dina” Franka Herberta), Emily Blunt nije imala slobodnih termina, no svi drugi su ostali u projektu.

Za novog redatelja angažiran je Stefano Sollima, redatelj sjajne talijanske serije “Gomora” i vizualno efektnog krimića “Suburra” (inače sin prvaka špageti vesterna Sergia Sollime), što je bio dobar potez, a odsutnu Emily Blunt trebale su zamijeniti dvije nove junakinje: prvu, kćer meksičkog narkobossa Isabelu Reyes, igrala je 17-godišnja Amerikanka Isabela Moner (njezina je majka Peruanka), a drugu, visokopozicioniranu djelatnicu CIA-e Cynthiju Foardes, poznata karakterna glumica Catherine Keener.

Ovo potonje nije ispalo idealno. Isabela Reyes puno je zanimljiviji lik, spremna je na sve kako bi preživjela, pa čak uspostavlja i prijateljsku vezu sa svojim otmičarom Gillickom: on ju je, naime, kidnapirao jer u dogovoru sa svojim partnerom Mattom Graverom namjerava na taj način izazvati sukob među meksičkim kartelima. Žele stvoriti privid da je to potez konkurenata njezina oca, koji ga na taj način žele oslabiti.

Problemi nastaju kad se ispostavi da je čitava akcija bila bezrazložna, Amerikanci su mislili da im Meksikanci uz drogu uvoze i islamske teroriste što se pokaže netočnim, pa se čitava operacija prekida.

Treba, dakako, ukloniti i neželjene svjedoke, prvenstveno maloljetnu Isabelu, no što Gillick ne pristaje i među njim i Graverom prvi put dolazi do razdora. Za nevolju, Isabela nestaje iz filma gotovo naprasno, što je velika pogreška, dok Cynthia Foardes čitavo vrijeme ionako nije imala osobitog posla. Nesumnjivo, u pitanju je dramska zbrka, scenaristu Sheridanu kao da je važnije bilo uvesti 14-godišnjeg Miguela (Elijah Rodriguez), novog “sicarija”, tj. plaćenog ubojicu, koji bi trebao zapaženo figurirati u filmu “Sicario 3”, dakako ako taj uopće bude realiziran.

Srećom, film je odlično režirao Sollima, pouzdanog suradnika imao je u direktoru fotografije Dariuszu Wolskom, dok je Hildur Gudnadóttir dojmljivo zamijenila svoga bliskog kolegu, u međuvremenu preminulog Jóhanna Jóhannssona. Kao i prvi “Sicario”, i ovo je impresivna krimi drama u kojoj povremeno ne znate tko na koga puca, samo ste svjesni da su svi protagonisti u smrtnoj pogibelji. Usprkos manama, i ovaj film je zavrijedio nastavak koji će zasigurno imati zahvalne poklonike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:10