DUDEISTI NAVALITE

Sjajan početak 2023. u kinu Tuškanac: Petnaest filmova braće Coen za filmske sladokusce

Jeff Bridges, Steve Buscemi, John Goodman, ”The Big Lebowski” (1998)

 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia
Kultna anarhoidna krimi-komedija ‘Veliki Lebowski‘ stekla je brojne obožavatelje, a 2005. utemeljena je i religija nazvana Dudeizam

Prvi program zagrebačkog kina Tuškanac u 2023. godini, retrospektiva američkih filmaša Joela i Ethana Coena, otvara u ponedjeljak film "Nema zemlje za starce".
Do 11. siječnja prikazat će se petnaest filmova koje su braća Coen napisali i režirali, počevši od uratka iz 2007. koji se smatra jednim od njihovih najcjenjenijih naslova. Riječ je o triler-drami s elementima noira i modernog vesterna.
Filmovi Joela i Ethana Coena u pravilu su uspjele, žanrovski raznolike, ironične, zabavne, inteligentne i na neobičan način humane crnohumorne posvete klasičnim filmskim naslovima iz zlatnog doba Hollywooda, ističe se u najavi,
Bez obzira na obrađivani žanr, u rukama darovitih redatelja žanrovski kanoni redovito bivaju učinkovito ironizirani i nadograđeni bizarnim, nadrealnim humorom, te se s pravom smatraju vodećim predstavnicima suvremenog američkog nezavisnog filma", dodaje se.
Hit film "Fargo" (1996.) crnohumorna je noirovska krimi-drama ovjenčana Oscarom za najbolju glavnu žensku ulogu (Frances McDormand) i najuspjeliji scenarij te nagrađena za režiju u Cannesu.
Kultna anarhoidna krimi-komedija "Veliki Lebowski" (1998.), stekla je brojne obožavatelje - 2002. je pokrenut festival posvećen Dudeu Lebowskom, a 2005. utemeljena i religija nazvana Dudeizam.
Retrospektiva donosi i njihov ‘najhumaniji‘ film, "Arizona Junior" (1987.), koji nakon premijere nije imao značajniji uspjeh, a kasnije stekao kultni status..
Crnohumorna egzistencijalna drama "Ozbiljan čovjek" (2009.), koja propituje fatalizam i odnos prema religiji i Bogu, dijelom je autobiografsko djelo u kojem su se vratili korijenima i pričama o ‘malim‘ ljudima.
Kriminalistička drama "Krvavo jednostavno" (1984.), dugometražni je prvijenac Joela Coena koji mu je osigurao nagradu žirija na Sundance festivalu, a iako nepotpisan na filmu je radio i Ethan.
U "Millerovom raskrižju" (1990.) bavili su se sukobima gangstera za vrijeme prohibicije, a u "Bartonu Finku" (1991.) scenaristom kojeg muči spisateljska blokada (John Turturro) nagrađen za najboljeg glumca u Cannesu, gdje je film osvojio Zlatnu palmu, a Joel nagradu za režiju.
U filmu "Mr. Hula Hoop" (1994.) glavnu ulogu ima Tim Robbins, a u krimi-drami nagrađenoj za režiju u Cannesu "Čovjek kojeg nije bilo" (2001.) Billy Bob Thornton.
Veliku nagradu žirija u Cannesu dobila je i glazbena drama "U glavi Llewyna Davisa" (2013.), posveta njujorškoj folk-sceni početkom 1960-ih, dok su u vestern ušli filmom "Čovjek zvan hrabrost" (2010.), koji je imao 10 nominacija za Oscara.
U programu su i komedije "Spaliti nakon čitanja" (2008.), "Zavedi me, razvedi me" (2003.), te "Tko je ovdje lud?" (2000.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41