PRŠTALE UVREDE

SKANDAL NA OKRUGLOM STOLU HRT-a Branitelj Radmanu: 'Broj 55' snimio si s petokrakom na čelu

Ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman u ponedjeljak navečer istrpio je niz uvreda na osobnoj razini tijekom okruglog stola na zagrebačkom Prisavlju o zastupljenosti tema iz Domovinskog rata na HRT-u.

Jedan mu je sudionik okruglog stola, neslužbeno doznajemo, rekao da je film “Broj 55”, čiji je producent Hrvatska radiotelevizija, koji je bio prikazan kao uvod u raspravu, “radio s petokrakom na čelu”.

Odnos branitelja i HTV-a

Na nacionalnoj televiziji okupilo se 60-ak predstavnika braniteljskih udruga i javnih djelatnika povezanih s braniteljskom populacijom kako bi raspravili odnos branitelja i nacionalne TV kuće. Takva rasprava organizirana je prvi put, a inicijator je bio Zoran Šangut, član Programskog vijeća HRT-a, kojega su u vijeće izabrali branitelji.

Propusti u programu

- Dvije godine pokušavam ogranizirati susret vodećih ljudi HRT-a s predstavnicima braniteljske populacije, kako bismo razmijenili razmišljanja, i vidjeli što se može promijeniti. Sve ružno što je preksinoć izrečeno samo je reakcija na nedostatak dijaloga kojeg nije bilo posljednjih 20-ak godina - rekao je Šangut. Dodao je da osobno smatra da je film redatelja Kristijana Milića najbolji film o Domovinskom ratu napravljen posljednjih 20-ak godina.

- Ne mogu se svi problemi riješiti jednim filmom, ali drago mi je da je otvoren dijalog. Osobno smatram da postoje propusti u programu, recimo obilježavanje Maslenice prikazano je u posljednjoj minuti Dnevnika. Mislim da bi se na tome moglo poraditi - izjavio je Šangut. Čudi ga zašto na okrugli stol nisu bili pozvani predstavnici medija. U Uredu za odnose s javnošću HRT-a službeno su nam rekli da je rasprava bila zatvorena za javnost i da oni ne znaju što se tamo događalo.

- Mislili smo da će javnost imati uvid u ono o čemu ćemo govoriti. A onda je nastupilo razočaranje, da ćemo zapravo govoriti u vjetar, da je to za nas organizirano kao psihoterapija - ustvrdio je Zdravko Tomac iz Foruma hrvatska sloga.

Teške riječi

Tomac je izjavio da je rasprava bila žestoka i da su neki predstavnici ravnatelja Radmana i osobno vrijeđali.

- Bilo je i izuzetno oštrih ocjena o tome kako se na HRT-u tretira Domovinski rat, pa i teških riječi, osobnih uvreda, ali Radman je sve to dostojanstveno istrpio. Neki su film oštro osudili, rekavši da se u njemu ne zna tko je s kim ratovao ni zašto te da nema poruke, ideje - prepričao je Tomac kritike nezadovoljnika. On smatra da je na HRT-u poslije smrti Franje Tuđmana zavladao haaški pogled na Domovinski rat te da se prikazuje i kao građanski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:06