STREAMING

Skejteri su bili sinonim za razuzdanost i bezvlađe. Danas su međunarodno priznata disciplina na Olimpijskim igrama

Leo Baker

 Sean M. Haffey/Getty Images/Profimedia/Sean M. Haffey/Getty Images/Profimedia
Inspirativna priča o skejteru koji je uspješno prešao sve prepreke i ušao u povijest, ‘Stay on Board: The Leo Baker Story‘ može se pogledati na Netflixu

Skejteri su, od samog ulaska u pop kulturu i filmsku umjetnost putem kino hitova osamdesetih kao što je "Junak skejtborda" (Thrashin‘) iz 1986. godine, bili sinonim za razuzdanost, opasnost i bezvlađe, punk rock glazbu te divljaštvo, a sport je u protekla tri desetljeća izrastao iz kalifornijskog fenomena u međunarodno priznatu disciplinu na Olimpijskim igrama te pravu industriju.

Nakon brojnih filmova, video igara, skejtera koji su postali ikone Hollywooda i televizije, skateboarding je postao svakodnevni prizor, a Leo Baker jedan je od najprepoznatljivijih skejtera današnjice - jednom dijelom zbog svojih postignuća, a drugim dijelom zbog predstavljanja nebinarne, odnosno, "queer" zajednice na razini jednog ekstremnog sporta.

"Stay on Board: The Leo Baker Story" na Netflixovoj streaming platformi prati Lea Bakera (nekada znanog Lacey Baker) uoči Olimpijskih igara 2020. godine. Dok se suočava sa sve većim ulozima i sve intenzivnijom nepovezanošću između toga kako ga svijet vidi i onoga tko sebe poznaje, sport kojim se bavi tjera ga da nastavi svoj put do uspjeha i usprkos stigmatizaciji šireg društva bude vjeran sebi te eventualno dođe do profesionalne, ali i osobne prekretnice koja će Bakeru definirati karijeru i život. Kao skejterski "wunderkind", Baker se natječe od svoje 13. godine, a gušt je pratiti njegov osobni i sportski razvoj od snimaka iz njegovih tinejdžerskih godina, pa sve do današnjeg statusa, za koje se borio toliko dugo. Uz njegov uspon u svijetu sporta, film pruža pogled u svakodnevna poniženja i probleme s kojima se sve "queer" osobe suočavaju. "Stay on Board" je inspirativna priča u kojoj Baker radi stvari koje se čine vrlo izazovnim, nemogućim i nezamislivim, a djeluju poput razdvojenog života te se ponekad čini da mora postojati kao dvoje ljudi odjednom kako bi održao svoj identitet, karijeru i psihičku stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11