Nagrade Goya

"Školarke", film o odrastanju 13-godišnjakinje u katoličkom internatu najbolji je španjolski film

Producenti filma ”Školarke” Alex Lafuente i Valerie Delpierre zahvaljuju se na nagradi za najbolji film.
 Miguel A. Cordoba
Ženske učenice puca pubertet, otkrivaju pop-kulturu, seksipil i poroke, a iz tog se kontrasta razvija šarmantna humorna drama

Film „Školarke“ (Las Niñas) redateljice Pilar Palomero pobjednik je 35. nagrade Goya, španjolskog ekvivalenta nagrade Oscar. Film koji se zbiva u katoličkom djevojačkom internatu tijekom 90-ih godina osvojio je nagrade za najbolji film, najbolji scenarij i najboljeg novog redatelja.

Još su se dva filma izdvojili u diobi ovogodišnjih Goya. Prvi je od njih „Adu“ redatelja Salvadora Calva, film koji kroz više isprepletenih priča tematizira ilegalne migracije Afrikanaca preko španjolske eksklave u Africi, luke Melille. „Adu“ je dobio nagradu za najbolju režiju, sporednu ulogu i novog glumca. „Adu“ je hrvatskim gledateljima dostupan na Netflixu.

Tri nagrade dobila je i politička drama „Ana je nestala“ redatelja Davida Pereza Sañuda. Riječ je o filmu koji je ambijentiran u Baskiju, a radnjom podsjeća na slavni roman „Patria“. Junakinja filma je majka kojoj nestane tinejdžerska kćer, koja se laća istrage i otkriva da je nestala cura već dulje vrijeme aktivna kao politički radikal. Film je dobio nagrade za najbolju glumicu, novu glumicu i adaptirani scenarij.

Pobjednički film „Las Niñas“ priča je o odrastanju 13-godišnje djevojčice koja pohađa katolički internatu u Barceloni. Dok su druge štićenice internata uzorne buržujke, glavna junakinja Celia (Andrea Fandos) živi sa samohranom i siromašnom majkom, bez oca. Škola se ravna po strogom drilu uniformi, molitvi i stege. No, ženske učenice puca pubertet, otkrivaju pop-kulturu, seksipil i poroke, a iz tog se kontrasta razvija šarmantna humorna drama. Palomero je inače zakašnjela debitantica: ima 40 godina, a „Školarke“ su joj prvi film. No, nagrada je zaslužena, od pet nominiranih filmova „Las Niñas“ su nesumnjivo bile najbolji.

Nagrade Goya dodijeljene su u subotu u Malagi, dodjela je dakako bila on-line, a voditelj dodjele proslavljeni španjolski i holivudski glumac Antonio Banderas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:02