BILI SMO NA PREMIJERI

Skupili smo dojmove poznatih o Sedlarovom filmu; Ljerka Mintas Hodak: ‘Ne može Spacey nadomjesiti Tuđmana‘

Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas-Hodak i Zvonimir Hodak

 Damir Krajač/Cropix
Iako se najavljivalo da bi na premijeru mogao doći i Kevin Spacey, glumac koji u filmu igra glavnu ulogu, on se ipak nije pojavio

Premijera igranog filma 'Bilo jednom u Hrvatskoj' Jakova Sedlara, koji govori o životu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ove srijede u Zagrebu nije prošla bez skandala. Prije projekcije redatelj je optužio ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da zbog nje film još uvijek ne može ići u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu.

- Ovaj film nastao je bez pomoći HAVC-a i Ministarstva kulture, a to se vidi i na odjavnoj špici. Tri puta odbijeni smo iz njima, a i meni znanih razloga. Film smo uspjeli napraviti uz pomoć dobrih hrvatskih ljudi. Međutim, prije dva mjeseca pojavila se mogućnost da u Los Angelesu sve crno-bijele materijale prebacimo po prvi put u kolor, želeći da i taj dio filma bude poseban - kazao je Sedlar i dodao da se obratio na dvije adrese hrvatskih tvrtki koje su u državnom vlasništvu, ali da je ministrica kulture 'opet postala prepreka' da se taj dio riješi i da film uđe u distribuciju, kao što je predviđeno.

image


Jakov Sedlar

Damir Krajač/Cropix

- Već je dogovoreno 19 distribucija po Hrvatskoj i 14 po svijetu, ali one se neće dogoditi dok ne podmirimo taj zadnji račun. S ovog mjesta protestiram protiv rada ministrice kulture koja se pokazala potpuno nekompetentna osoba za ono što radi. Njezinim radim mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar - rekao je između ostalog Sedlar.

Ministrica Obuljen Koržinek mu je još 28. travnja odgovorila na zamolbu za financijsku potporu filma povodom 100. obljetnice Tuđmanovog rođenja. U dopisu stoji da proizvodnja audiovizualnih djela nije obuhvaćena javnim pozivima Ministarstva kulture i medija s obzirom da Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima putem javnih poziva raspodjeljuje sredstva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva.

- Žao mi je da niste iskoristili mogućnost prijave projekta za sufinanciranje na javnim pozivima HAVC-a u kategoriji filmova u postprodukcijskoj fazi te poticanja distribucije filmova na koju ste mogli prijaviti film neovisno o tome je li sufinanciran od strane HAVC-a.

image

Premijera filma

Damir Krajač/Cropix

Iako u dopisu ističete da iznos koji vam je potreban ne bi trebao biti problem za financiranje od strane Ministarstva kulture i medija, napominjemo da neovisn o iznosu, Ministarstvo nije u mogućnosti mimo HAVC-a financirati proizvodnju filmova te dodijeliti sredstva izvan javnog poziva, jer bi to bilo u suprotnosti s važećim Zakonima - piše Obuljen Koržinek.

Iako se najavljivalo da bi na hrvatsku premijeru mogao doći i Kevin Spacey, holivudski glumac koji u filmu igra glavnu ulogu, on se ipak nije pojavio. U Branimir Cinestar Centru viđeni su Josip Radeljak, Ljubo Ćesić Rojs, bračni par Hodak, Mirko Barišić, Ivica Lovrić te članovi obitelji Tuđman.

image

Mirko Barišić i Božica Barišić

Damir Krajač/Cropix

Unatoč kontroverzama uzvanici su nakon odgledanog filma bili zadovoljni viđenim.

Ljerka Mintas Hodak rekla nam je da joj se film iznimno svidio zbog puno korištenog dokumentarnog materijala.

image

Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas-Hodak i Zvonimir Hodak

Damir Krajač/Cropix

- Film je uzbuđujući i emotivan, pokazuje vrijeme koje je bilo entuzijazma i oduševljenja. Jedno prekrasno razdoblje jedinstva i borbe za Hrvatsku. Pokazuje koliko je Tuđman bio bitan i koliko je imao jasne i sjane ideja. U svojim govorima je čak i predviđao buduća zastranjenja, koja su se naposlijetku i dogodila - rekla nam je Mintas Hodak, bivša potpredsjednica u Vladi Zlatka Mateše i prva hrvatska ministrica europskih integracija.

image

Josip Radeljak

Damir Krajač/Cropix

Dodala je da gledajući Kevina Spacey nije ni u jednom trenutku pomislila da je on Tuđman, ali film ionako smatra dokumentarnim pa joj to nije važno.

- Ne može Spacey nadomjesiti Tuđmana. On je više tu iz komercijalnih razloga - iskrena je.

image

Jakov Sedlar i Ozren Bonačić

Damir Krajač/Cropix

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko, koji je također odgledao film, potvrđuje da je angažmanom dvostrukog Oskarovca Spaceya Sedlar napravio vrhunski PR za svoj film.

- Unatoč kontroverzama koje se vežu uz glumca, to ne umanjuje snagu njegova glumačkog umijeća, koje svojom snagom privlači pozornost i kad je u ulozi naratora, i kad interpretira Tuđmana.

image

Josip Radeljak

Damir Krajač/Cropix

Tuđman je, zahvaljujući svojim doprinosima u stvaranju i obrani suvremene hrvatske države, ali i svome životnom putu - od partizanskog borca i Titova generala, preko znanstvenika do državnika i pomiritelja podijeljene Hrvatske, zahvalna i nedovoljno iskorištena filmska tema u međunarodnim okvirima. Dobro je da je Sedlar otvorio taj prostor i podsjetio na Tuđmanove doprinose, koji se tek u kontekstu vremena i nasljednika, čine jos snažnijima - smatra Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:09