SEBASTIAN CAVAZZA

'SLOVENSKI GEORGE CLOONEY' Na snimanje svojeg novog filma došao sam kao Indijanac, sav depiliran, s irokezicom na glavi

 

Slovenski glumac Sebastian Cavazza u regiji je dobro poznat: iza njega su brojne uloge u kazalištu, na filmu i u serijama.

Oni koji ga se ne sjećaju iz kazališta ili s malih ekrana (kod nas je široj publici najpoznatiji po ulozi u seriji “Naša mala klinika”), sigurno znaju kako izgleda: proglašen je muškarcem s najviše stila u susjednoj zemlji, a žene su ga često nazivaju “slovenskim Georgeom Clooneyjem”. No, njega izgled ne zanima previše i s novinarima ne voli razgovarati o tome što odijeva i koliko pažnje posvećuje svom izgledu.

Jednako tako, nemio mu je razgovor o ženama: bivšoj supruzi Tini te Staši, s kojom ima dva sina, baš kao ni svojem ocu ili braći. No, zato o poslu voli razgovarati. Uloge, uvijek to ističe, bira samo po jednom kriteriju: koliko mu je smislen scenarij. Ako on otvara neka pitanja koja su njemu važna, ako je riječ o priči koja se bavi temom koja ga zanima i intrigira, prihvaća posao. Ništa mu drugo nije važno.

Obiteljske tragedije

Sebastian se za glumu odlučio tek nakon dosta razmišljanja. Dvoumio se između stomatologije i Filozofskog fakulteta, ali je na kraju ipak upisao Akademiju.

Njegov otac Boris, poznati slovenski glumac, ispočetka nije bio oduševljen činjenicom da je sin odlučio krenuti njegovim stopama. Smatrao je, ispričao je Sebastian u jednom intervjuu, da se šali i da bi mu bilo bolje da se bavi nekim drugim poslom. No, kasnije je prihvatio sinovu odluku i zajedno su snimili četiri filma.

Podnijeli su i tešku obiteljsku tragediju: Sebastian je, naime, izgubio dva brata. Njegov brat Kristjan, gitarist grupe Miladojka Youneed, doživio je 1990. godine nezgodu na snimanju spota, kada su na njega pala vrata i smrskala mu vratni pršljen. Preminuo je godinu dana nakon toga. Nedugo nakon brata umrla mu je i majka, Mojca Sitar, redateljica na Radio Ljubljani. Najteže mu je pala smrt brata blizanca Damijana, scenografa i kostimografa, koji je preminuo 2009. godine. U teškim trenucima izvukla ga je obitelj, rekao je jednom prilikom. Da nije bilo oca i sinova, ni sam ne zna kako bi izdržao.

Cavazza iza sebe ima cijeli niz projekata u regiji. Snimio je, između ostalog, filmove “Lea i Daria”, “Drugi”, “Halimin put”, “Muškarci ne plaču”, “Da sam ja netko”, “Inferno”, “Nahrani me riječima”... Veliku pozornost privukla je njegova uloga u srpskom znanstveno-fantastičnom filmu “Erdelezi Rising”, a glumio je i u hrvatskom filmu “Aleksi” Barbare Vekarić, koji je premijerno prikazan na Pula Film Festivalu.

Izgubljena generacija

- U tom filmu glumim bonvivana Tonija, koji u Dalmaciji ima vikendicu i tamo se ljeti odmara. Lik Tonija je tipičan primjer puera eternosa. Ne želi odrasti, živi za trenutak i neće samom sebi priznati da mu je pred vratima kriza identiteta jednog četrdesetogodišnjaka. Mislim da ovaj film drži ogledalo izgubljenoj generaciji - generaciji rođenoj na prijelazu stoljeća, koja traži načine da se samorealizira, osamostali i samoostvari, neovisno o odgoju i sredini u kojoj je rođena - kaže Cavazza.

Dosta je medijske pozornosti privukao film “Ederlezi Rising”, u kojem je, između ostalog, radio i s pornoglumicom Stoyom. Za filmsku partnericu ima samo riječi hvale i medijima je rekao kako mu je pomagala ispravljajući mu govor. Svakog su dana po dva puta prolazili sve scene i zbog toga o njoj može reći samo najbolje. Njezina mu je pomoć bila nužna: neposredno prije početka snimanja bio je, kaže Cavazza, na Velebitu, gdje je radio na remakeu filma o Winnetouu. Rečeno mu je da je prošao na audiciji te su došli do njega. U Beograd je stigao sredinom noći, a u restoranu ga je dočekala ekipa iz filma.

Podrška sinova

- Zamislite: ja sav depiliran, jer Indijanci nemaju dlake, s irokezicom na glavi. Bila je to jako čudna situacija, a kako sam već poznavao producenta i scenarista, brzo sam se uklopio. Film je snimljen za manje od tri tjedna, a odmah nakon posljednjeg snimanja vozili su me na avion prema Berlinu i Kölnu da bih mogao zaključiti snimanje ‘Winnetoua’ - kaže glumac, koji je tijekom karijere odradio više od 70 uloga u kazalištu i gotovo jednako toliko ispred kamere. Za njega medij uopće nije važan: jednako rado će glumiti u teatru, seriji ili filmu.

Sebastian ima dva sina, Marka i Luku, koji imaju 19 i 21 godinu. Dok su bili mlađi, odbijao je uloge u inozemstvu koje bi zahtijevale dulja snimanja jer je htio biti s djecom. No, sada su odrasli, tako da je počeo prihvaćati ponude koje dolaze i izvan Slovenije, pa je tako postao poznat i u inozemstvu.

- Sada mi ta putovanja više nisu tako teška kao nekada. Sinovi su samostalni i čuvaju mi njemačku dogu dok me nema - pojašnjava Cavazza.

I dok mnogi glumci uspijevaju imati većinu ljeta slobodnu, a vrijeme troše na kupanje, slovenski glumac to si ne može priuštiti. Njegovo je ljeto uglavnom radno, uz tek poneki trenutak odmora.

- Trenutno snimam novu krimi TV seriju otprilike do sredine rujna, a sada sam, u pauzi, odveo djevojku i motor na odmor preko Italije, Sardinije i Korzike. Jesen će biti radna. Zovu me na sve strane i morat ću sve to nekako terminski posložiti - kaže Cavazza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:13