KREĆE PRIKAZIVANJE U SAD-u

SMJESA SJETE, TUGE I OVACIJA ZA GLOGOVCA I 'USTAV REPUBLIKE HRVATSKE' Grlić na pretpremijeri u New Yorku održao dirljiv govor: 'Aplauz je sve rekao'

 Interfilm / HAVC
 

Gledatelji rasprodane pretpremijere filma ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića u njujorškom SVA Theatru nagradili su ekipu filma dugim ovacijama. Osim što je time najavljena redovita kinodistribucija u SAD-u, pretpremijera je bila posvećena nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

Hrvatski film počinje se u američkim kinima prikazivati krajem svibnja, istovremeno u trideset dvorana, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Kako piše srpski Blic, koji je posjetio američku pretpremijeru, redatelj Rajko Grlić obratio se publici emotivnim govorom o suradnji s Glogovcem. Srpski je glumac odigravši ulogu Vjeke Kralja, homoseksualca, transvestita i hrvatskog nacionalista, ostvario vjerojatno najbolju filmsku ulogu u svojoj bogatoj i prerano prekinutoj karijeri.

- Prije projekcije je bila minuta šutnje za Nebojšu, a nakon projekcije sam govorio o suradnji s Nebojšom. Film je dobio ‘standing ovation’. I to dug. Bila je to neka čudna smjesa sjete, tuge za Nebojšom i želje da se aplauzom kaže koliko su voljeli to što je on napravio u tom filmu - rekao je Grlić za Blic.

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je dobio Grand Prize of the Americas, film je osvojio 32 nagrade. Inozemni festivali prepoznali su kao univerzalnu priču iz jedne zgrade u središtu Zagreba, u čijem je središtu profesor Vjeko koji živi dvostrukim životom, danju je ugledni profesor, a noću se odijeva kao žena.

Među festivalima na kojima je ta ‘ljubavna priča o mržnji’ predstavljena i nagrađena su i Međunarodni filmski festival u Santa Barbari na kojem mu je pripala nagrada Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, European Film Festival u Lecceu na kojem je dobio nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike, Međunarodni filmski festival u Milanu na kojem su nagrađeni glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Nebojša Glogovac u filmu 'Ustav Republike Hrvatske'

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene i nagradu FEDEORA-e, dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film, za najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić) te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac).

Nebojša Glogovac preminuo je 9. veljače u Beogradu nakon kratke i teške bolesti u 49. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:30