KOŠTAO GA JE ZDRAVLJA

Snimajući ovaj film, redatelj se srušio i morao je u bolnicu. Može se pogledati u Zagrebu, bavi se Trumpovim asistentom

Predskazana oluja

 Zagrebdox/
Ne smijete propustiti dokumentarac ‘Predskazana oluja‘ Christoffera Guldbrandsena koji je danas na programu na ZagreDoxu

Rogera Stonea svakojako su nazivali, "žoharom američke politike", "glavosjekom republikanske stranke", no dostatna je činjenica da je bio prijatelj i savjetnik Donalda Trumpa u razdoblju njegova predsjednikovanja. To mu je dobro došlo kad su ga 2019. osudili za sedam kaznenih djela (lažna svjedočenja i dr.) zbog kojih je morao provesti 40 mjeseci u zatvoru. Nekoliko dana prije nego što je presuda trebala biti provedena, Trump ga je pomilovao.

Dugo nagovaranje

To je tek jedna od pikanterija zbog kojih ne smijete propustiti dokumentarac "Predskazana oluja" danskog redatelja Christoffera Guldbrandsena koji je danas na programu na ZagreDoxu. Redatelj je dugo nagovarao Stonea da pristane da se o njemu napravi dokumentarac i naposljetku je u tome uspio. Nije ni slutio koliko će to biti pogubno po njegovo zdravlje: neprestano je letio između Kopenhagena, Floride (gdje živi Stone) i Washingtona, a kad ga je političar zatražio da mu plati njegovo sudjelovanje, jer je sličan projekt navodno pripremala i jedna američka televizijska ekipa, Guldbrandsen se slomio. Kad je u Kopenhagenu navratio u teretanu, naprosto se srušio i otpremili su ga u bolnicu. Novca ionako više nije imao, spiskao je potporu koju je dobio od Danskog filmskog instituta, založio kuću i potrošio sve što je čuvao za "crne dane", kad ode u mirovinu.

image

Predskazana oluja

Zagrebdox/

Stone je postao popustljiviji i ipak su nastavili suradnju. Snimanje je trajalo s prekidima gotovo tri godine, no Danac je pritom zabilježio upravo nevjerojatne zgode. Njegov domaćin mu se pohvalio da je strategija dobrog političkog savjetnika biti uvijek u napadu: "Nikad ništa ne priznaj, pa čak ni onda kad sve izgleda bezizlazno. Ako te optuže, napadni svoje protivnike za krivokletstvo." Nema dvojbe da je Stone iskoristio sve prednosti svoga položaja, puši samo najfinije cigare, pije najbolju rusku votku, a redatelju je dao do znanja da zna sve o njemu, da je dobio "komunistički novac od danske vlade" i da mu je obitelj nekad surađivala s nacistima. Nije bitno što je od toga istina, Stone zna kakve etikete mogu zgroziti Amerikance, uostalom, za njega je Trump najbolji predsjednik nakon Abrahama Lincolna. Tajnica mu je stanovita prsata plavuša, koja očito zna s kim ima posla i dobro se razumije u američku politiku, a kakav aranžman ima sa svojim poslodavcem, to je privatna stvar njih dvoje. Kad je Danac bio već usred posla, bilo je očito da Trump nema najbolje izglede na tada predstojećim izborima, pogotovo je to bilo jasno u jesen 2020. Stonea to nije nimalo pokolebalo, "uvijek ih možemo optužiti da su varali pri zbrajanju glasova, a možemo tražiti i poništenje izbora"

image

Predskazana oluja

Zagrebdox/

Okružen neofašistima

Poštenje u politici? Toga nema. "Ukoliko želiš privrženost, kupi si psa, ali nemoj to tražiti od nikoga na toj sceni, pa ni od svojih stranačkih kolega." Ništa njemu nije teško, pa ni obući odijelo u bojama američke zastave, u kojem sliči klaunu. Okružio se momcima koji se nazivaju "Proud Boys", zapravo su ekstremno desničarska, neofašistička organizacija kojoj je političko nasilje u krvi. Iako je Stone tvrdio da nema veze s izgredima koji su izbili u Bijeloj kući 6. siječnja 2021., očito je on potezao konce kad su njihovi vođe bili u pitanju. Tek kad je postalo jasno da su za republikansku stranku izbori izgubljeni, nastojao se distancirati, tek da mu poraste cijena kod njegovog budućeg poslodavca.

image

Predskazana oluja

Zagrebdox/

Tko je njegov politički idol? U podrumu u Fort Lauerdaleu ima puno fotografija Richarda Nixona, od kojeg je Stone zasigurno puno naučio. Pogotovo to da nikad ništa ne priznaje, pa čak ni onda kad je očito da je u svemu kriv. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:27