BREAKING BAD

SNIMLJEN JE FILM, NASTAVAK KULTNE SERIJE: VEĆ PROCURILI DETALJI SCENARIJA Jesse, bivši partner Waltera Whitea, sada je glavni lik

 screenshot Breaking bad
 

Kad je prije gotovo šest godina u dramatičnoj posljednjoj sceni završio “Breaking Bad”, za mnoge jedna od najboljih televizijskih serija svih vremena, puno je gledatelja pomislilo da, unatoč trendu proizvodnje novih nastavaka uspješnih serijala, junake ovoga više nikada nećemo vidjeti, da novih priča o njima, ipak - neće biti.

U subotu je pak Netflix objavio da će od 11. listopada emitirati filmski nastavak antologijske serije. Naslovljen je “El Camino: A Breaking Bad Movie”, scenarij i režiju potpisuje autor “Breaking Bada” Vince Gilligan.

Profesor kemije

Priča o srednjoškolskom profesoru kemije, Walteru Whiteu (Bryan Cranston), koji nakon što mu je dijagnosticiran karcinom pluća, neoperabilan, zajedno s nekadašnjim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul) počinje proizvoditi i prodavati kristalizirani metamfetamin ne bi li, teško bolestan, osigurao da će obitelj kad on ode biti financijski zbrinuta, doživjela je globalnu popularnost.

screenshot Breaking bad

Dan nakon premijere na Netflixu film će biti emitiran i na AMC-ju, kabelskoj mreži na kojoj je “Breaking Bad” originalno prikazivan između 2008. i 2013.

O sadržaju filma, kao i o njegovu nastajanju, zasad je poznato minimalno. Toliko malo da će film, ako bude i loš, ostati zapamćen makar i po tome da je nekome u doba kad je svijet premrežen kamerama, kad se sve vidi, prati i zna, u vremenima društvenih mreža - uspjelo snimiti film za koji se nije znalo, premda je nastavak globalno popularne serije.

Svi uključeni obvezali su se ne govoriti gotovo ništa, kamoli otkrivati detalje scenarija.

No, iz dosad kazanog dade se zaključiti da se film uglavnom bavi Jesseom Pinkmanom, nekadašnjim partnerom Waltera Whitea kojega baš kao i u seriji igra Aaron Paul. Film je snimljen u Albuquerqueu i okolici. Lokalne su novine u jednom trenutku, lani, zaključile da filmska ekipa tamo na setu radi nastavak “Breaking Bada”. No, Paul kaže da je u to doba, kad su mediji počeli nagađati što to snimaju Gilligan i Paul, film zapravo već bio snimljen, da su bili u fazi postprodukcije. “Dobro smo to izveli”, komentirao je zadovoljno u intervjuu koji je dao New York Timesu.

Kad bi ga netko u to doba upitao čime se bavi, prisjeća se Paul, “odgovarao bih im da upravo radim na malom nezavisnom filmu, da snimam u Novom Meksiku. Mislim da nitko nije ništa posumnjao”.

Profesionalne tajne

Ne zna se tko još, osim Paula, igra u filmu, tko se eventualno od starih likova pojavljuje. “Sve što mogu kazati jest da mislim da će gledatelji biti zadovoljni onim što smo napravili”, kratko će.

Posljednjih mjeseci na leđima nosi više profesionalnih tajni vezanih uz različite projekte. Igra i u trećoj sezoni HBO-ove SF serije “Westworld”, ali ni o toj ulozi ne smije kazati baš ništa. Upitan je li i prije u karijeri imao toliku obavezu šutnje dok projekti ne prođu premijeru, odgovara: “Ne. Nikako. No, sviđa mi se ovo”.

Paul je u intervjuu dodao da je, kao i većina publike, vjerovao da je “Breaking Bad” završeno poglavlje i da se više nikada neće naći u ulozi Jessea Pinkmana.

screenshot Breaking bad

“Bilo je to emocionalno zahtjevno i teško za sve nas. Pamtim da smo se svi na koncu zagrlili i kazali jedni drugima koliko se volimo. I to je bio kraj”.

No, prije dvije godine nazvao je Gilligan, prvi je dojam glumca bio da ga zove radi organizacije proslave desete obljetnice prvog nastavka serije.

“Na samom kraju razgovora spomenuo mi je da ima ideju kako bi sad to dalje razvijao i zanimalo ga je čuti moje mišljenje o tome. Ja sam mu odmah odvratio da ću ga slijediti ako treba i u vatru!” Kaže i da mu je posve razumljivo da publika s nestrpljenjem, ali i velikom strepnjom, čeka vidjeti što su napravili. I on se, govori, tako osjećao na samom početku projekta, ali sumnje su mu se razišle čim je pročitao Gilliganov scenarij za “El Camino”.

“U prvi čas nisam mogao govoriti, trajalo je to pola minute, minutu. Bio sam izgubljen u mislima. Kao čovjek koji je igrao ulogu u seriji, koji je igrao tog lika, bio sam jako sretan da me je Vince odlučio povesti na to novo putovanje.”

Prve glasine da Gilligan radi nastavak “Breaking Bada” pojavile su se u jesen 2018. Tada ih je komentirao i Bryan Cranston, koji je, iako scenarij nije vidio, producentu poručio da bi volio sudjelovati u projektu.

Glumac Bob Odenkirk je ovih dana kazao: “Čuo sam puno toga o novom filmu, raznih stvari, i jedva ga čekam vidjeti”. Dodao je da je iznenađen da su uspjeli snimiti film bez da se znalo za to. “Što se tiče čuvanja informacija o projektu, sjajno su odradili posao.”

Objavljen i trailer

Objavljen je i trailer u kojem, doduše, nema Pinkmana. Riječ se o sceni ispitivanja u kojoj Skinny Pete (Charles Baker) govori da ne zna gdje je Jesse, ali da kad bi i znao ne bi otkrio policiji. Pinkman je pobjegao iz nacističkog naselja gdje je bio zatočen i prisiljen kuhati meth. Zadnji put kad je viđen vrištao je od sreće vozeći ka slobodi. Što se potom zbilo, znat ćemo ove jeseni. Poznato je tek da Pinkman u filmu bježi od otmičara, zakona i vlastite prošlosti.

Što se dogodilo s Waltom? Obožavatelji godinama spekuliraju da je, moguće, preživio pucnjavu na kraju serije, no Vice Gilligan je puno puta ponovio da je, što se njega tiče, Walter White umro.

Gotovo jednako seriju su voljeli i gledatelji i kritika. “Breaking Bad” osvojio je šesnaest nagrada Emmy, osam nagrada Satelit, dva Zlatna globusa, dva puta je dobio nagradu Peabody i dva puta nagradu Udruženja filmskih kritičara te četiri nagrade Udruženja televizijskih kritičara. Brian Cranston je tumačeći Whitea četiri puta osvojio Emmy u kategoriji najboljega glavnog glumca; Aaron Paul je osvojio tri Emmyja u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a Anna Gunn dobila je dva Emmyja u kategoriji najbolje sporedne glumice. 2013. serija je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbolje ocijenjena serija svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:24