POLIMAC PREPORUČUJE

Šokantna serija koju Hrvati obožavaju osim stiliziranog nasilja nudi i kritiku jedne od najkoruptivnijih sila u društvu

”Squid Game” je u jednom trenutku bio najgledanija serija na streaming platformi Netflix u 90 zemalja
 BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Serija južnokorejskog autora Hwanga Dong-hyuka gledatelje je jamačno privukla atraktivnim vizualima, no Hwang im u njoj daje mnogo više

Promišljatelji modernog društva Corey Woods, Jason Richard Hunter, Clifford Smith mlađi i Robert Fitzgerald Diggs konstatirali su 1993. godine da "lova vlada svime oko njih" te da "treba uzeti novac" - po mogućnosti gotovinu.

Woods je tada rekao da je do novca dolazio tako što je dilao drogu i pljačkao. Počeo je skromno, ali je kasnije zarađivao ozbiljne sume. "Tjedno smo moja ekipa i ja zarađivali i po 40 tisuća dolara. To se mora poštivati jer inače vadim TEC-9", rekao je Woods.

Hunter je zbog sličnih aktivnosti završio u zatvoru te se po izlasku opametio. Rekao je da ga je iz problema koji bi ga prije ili kasnije koštali života izvukao jedan mudriji i stariji muškarac koji mu je rekao da "naporan rad" pomaže odagnati bol i zle misli.

"Mladež luduje, puši marihuanu i pije pivo. Ne želi slušati ono što im imam za reći", ustvrdio je Hunter. "Oni to sada zanemaruju, no moraju prihvatiti da je život napet."

Južnokorejski scenarist i redatelj Hwang Dong-hyuk u seriji "Squid Game" također se bavi temom novca. Protagonisti Hwangove serije u ozbiljnim su dugovima te ih minusi na računa ozbiljno koče u životu. Neki su u takvom škripcu da svojim organima jamče da će ih platiti. Ta su jamstva, gledatelj vrlo brzo dozna, jalova i samo je pitanje vremena kada će posuđivači novca doći po ono što im se duguje.

No, ubrzo im se ponudi slamka spasa. Nepoznati netko da im mogućnost da se natječu za iznimno velik iznos novca, iznos kojim bi namirili sve svoje dugove i mogli ponovno živjeti bez briga.

"Squid Game" je u jednom trenutku bio najgledanija serija na streaming platformi Netflix u 90 zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Pogledate li najavu serije, bit će vam jasno i zašto. "Squid Game" je nasilna, stilski dotjerana i dinamična serija. Izazov je ne pogledati je.

I dok će većinu privući upravo vizuali, Hwang nije na njima stao već je u taj atraktivan pripovjedački paket ubacio nimalo diskretan napad na novac, koruptivnu silu koja je uništila živote protagonista serije.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o svim onim elementima Netflixove serije "Squid Game" koji su skriveni ispod upadljivog stila i hektolitara krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:11