FILMSKI HIT

‘Sound of Metal‘: Heavy metal bubnjar iznenada shvati da počinje slabije čuti

 Pat Saperstein
Zvuk je povremeno realan, a povremeno potmuo i izobličen, onako kako ga proživljava junak filma, koji je pritom i izvrsno režiran

Igrani prvijenac Dariusa Mardera, scenarista intrigantne krimi drame Dereka Cianfrancea "Grijesi očeva" (potonji je ujedno koautor priče i jedan od izvršnih producenata), nedavno se pojavio na Amazon Primeu, a kako je naglašeno pozicioniran na njegovoj streaming platformi, teško ga je zaobići.

A i zašto bi, kad je u pitanju jedno od najboljih ostvarenja godine, koje bi dosad vjerojatno imalo solidnu festivalsku karijeru da nije koronavirusa: ovako je prikazan samo na Toronto film festivalu, gdje je izazvao popriličnu pažnju, i njih još nekolicini, no predstojeći Oscari popravit će njegovu reputaciju. Riz Ahmed već sada kotira kao favorit u kategoriji najboljeg glumca, Paul Raci zaslužuje bar nominaciju za najboljeg sporednog glumca, a takav dizajn zvuka već dugo niste imali prilike čuti: nije to zaglušivanje iz holivudskih blockbustera, nego dramska upotreba šumova na kakvu još niste navikli.

Ahmed glumi heavy metal bubnjara koji iznenada ustanovljava da sve slabije čuje. Odlazak liječniku još ga više uznemiri, pa mu sugeriraju da ode u zajednicu za gluhe osobe koju vodi Paul Raci (fenomenalni glumac i sam je gluh): za njega gluhoća nije bolest nego način života na koji se treba priviknuti, što protagonista baš ne oduševljava. Zvuk je povremeno realan, a povremeno potmuo i izobličen, onako kako ga proživljava junak filma, koji je pritom i izvrsno režiran. Završnicu ćete još dugo pamtiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:55