DOKUMENTARAC MIROSLAVA SIKAVICE

SOUNDTRACK DOMOVINSKOG RATA 'Glasnije od oružja' 20. listopada stiže u neovisna kina diljem Hrvatske

Prizor iz filma 'Glasnije od oružja'
 

ZAGREBGlasnije od oružja, dokumentarni film Miroslava Sikavice nakon festivalske premijere u Motovunu stiže u domaća kina. Od petka, 20. listopada, moći ćemo ga pogledati u zagrebačkom kinu Europa, u splitskom kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata, te u neovisnim kinima u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru, a krajem listopada i tijekom studenoga kino-turneja obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke "borbe" pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Film Glasnije od oružja nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, u finalnu verziju uvršteno je čak 60 pjesama, a samo rješavanje autorskih prava trajalo je više od godinu dana. Tijekom istraživanja i nastanka filma ekipa filma razgovarala je s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima. U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica. Producent je Nenad Puhovski. Montažer je Miran Miošić, glavni snimatelj Hrvoje Franjić, a snimatelji Tamara Cesarec, Josip Ivančić i Goran Legović. Dizajn zvuka potpisuju Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Miroslav Sikavica

Miroslav Sikavica dosad je režirao niz autorskih dokumentarnih filmova (Oblak, Od 6 mjeseci do 3 godine, Kako miriše nebo i dr.), koji su osvojili više festivalskih nagrada i priznanja, redatelj je brojnih epizoda hvaljenog serijala Direkt te raznih televizijskih dokumentarnih formata. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda te je dosad prikazan na više od 50 svjetskih festivala.

Film Glasnije od oružja nastao je u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja. Factum je dosad realizirao više od sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca, među kojima su Dum spiro spero, Generacija ’68, Iza lica zrcala, Djeca tranzicije i Goli.

Film je nastao uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2023 18:30