USKORO PREMIJERA

Spektakularno filmsko otkriće: Pronađen antifašistički film za koji se vjerovalo da su ga nacisti uništili

Ilustrativna fotografija
 Tetra Images/Tetra Images/Profimedia
Dvanaestominutna „Europa” temelji se na istoimenoj pjesmi iz 1925. koju je napisao poljski pjesnik Anatol Stern

Ponovo je otkriven film za koji se vjerovalo da su ga nacisti uništili i zauvijek izgubili, a ime mu je „Europa” i antifašističke je tematike.

Nacisti su zaplijenili spomenuti film i kasnije tvrdili da je zauvijek izgubljen. Međutim, kopija filma iz 1931. godine nedavno je otkrivena u Bundesarchivu, jednom od njemačkih nacionalnih arhiva.

- Ovo je uistinu jedno od najvažnijih filmskih otkrića posljednjih godina. Smatram ovaj film velikim izgubljenim djelom europske avangarde i potvrda važnog doprinosa nadrealističkog redateljskog para Stefana i Franciszke Themersons povijesti kinematografije - rekao je za The Guardian Benjamin Cook, direktor britanske umjetničke agencije LUX.

„Europa” bi se trebala premijerno prikazati sljedećeg mjeseca na Festivalu filma u Londonu, točnije, 6. listopada.

Dvanaestominutna „Europa” temelji se na istoimenoj pjesmi iz 1925. koju je napisao poljski pjesnik Anatol Stern. Film koristi tzv. fotograme, otiske filmova nastale polaganjem stvari na fotografski papir i izlaganje ispisa svjetlosti te kolaže i standardne slike.

Prema The Guardianu, nabrojene su tehnike dale „Europi” osjećaj užasa i moralnog pada kojem su redatelji svjedočili u stvarnom životu u Poljskoj, odnosno, u Varšavi, gdje je sam film i nastao.

Redatelji su se preselili u Pariz 1938. godine i ostavili „Europu” na i četiri druga filma na čuvanje u filmskom laboratoriju Vitfer. Nacisti su zaplijenili spomenute filmove, a Stefan i Franciskza Themersons pretpostavili su da je zauvijek izgubljen. Stefan i Franciszka Themersons pokušali su 1983. godine preraditi film s umjetničkim udruženjem London Film-Makers, no pet godina kasnije par je umro i vjerovalo se da Europa nikada neće biti pronađena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:19