Zona smrti

Spencer Matthews u potrazi za starijim bratom koji je prije 24 godine nestao na Mount Everestu: ‘Michael mi je bio sve‘

Finding Michael

 Disney+/
Michael Matthews 1999. postao je najmlađi Britanac koji je dosegao vrh planine kad mu je bilo samo 22 godine. Međutim, nekoliko sati kasnije nestao je i nikad ga više nisu vidjeli

Poduzetnik i televizijska zvijezda, najpoznatiji po showu "Made in Chelsea", Spencer Matthews, upustio se u potragu za tijelom svog starijeg brata na Mount Everestu, piše BBC. Michael Matthews 1999. postao je najmlađi Britanac koji je dosegao vrh planine kad mu je bilo samo 22 godine. Međutim, nekoliko sati kasnije nestao je i nikad ga više nisu vidjeli.

Više od dva desetljeća kasnije, Spencer prati Michaelove posljednje korake u pokušaju da pronađe njegovo tijelo, bilježeći to iskustvo u novom dokumentarcu pod nazivom "Finding Michael" koji je nedavno premijerno prikazan publici. Michael je nestao na 8000 metara nadmorske visine u području poznatom kao "Zona smrti" gdje je razina kisika nedovoljna za održavanje ljudskog života.

image

Spencer Matthews

Belinda Jiao/Pa Images/Profimedia/Belinda Jiao/pa Images/profimedia

"Michael mi je bio sve", objašnjava svoje motive Spencer, koji je imao samo 10 godina kada je njegov stariji brat nestao. Stvaranje dokumentarca omogućilo je bivšoj reality zvijezdi da otkrije snimke svog brata za koje nije ni znao da postoje.

Spencer otkriva da je nevjerojatan video ekspedicije njegova brata 1999. donio je Dave Rodney, kanadski penjač koji je bio s Michaelom na putovanju. Rodney je Michaela opisao i kao "najboljeg partnera kojem sam se ikada mogao nadati na planini" te izjavio da je počašćen što je u filmu.

Ovaj dokumentarac Disney+ prikazuje i kako avanturist Bear Grylls i planinar Nirmal Purja također sudjeluju u naporima potrage. TV voditelj i izvršni producent Grylls upoznao je Michaela nekoliko mjeseci prije nego što je krenuo u uspon na Everest.

image

Bear Grylls, Tom Hutchings, Spencer Matthews i Nims Purja

Belinda Jiao/Pa Images/Profimedia/Belinda Jiao/pa Images/profimedia

Inače, Grylls se popeo na Everest 1998. u dobi od 23 godine.

"Definitivno je došlo do susreta umova i duha s kolegom mladićem koji je želio stajati na vrhu svijeta. Očito, kada se katastrofa dogodila i Michael se nikada nije vratio kući, bio je to razoran udarac za sve. Dvadeset godina kasnije gledati Spencera sada kao muškarca, kao oca, kao muža koji želi pokušati naći bratovo tijelo i ispričati Michaelovu priču, za mene je bila privilegija biti barem mali dio tog projekta.", kazao je Grylls.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:50