Apple TV+

‘Spori konji‘ imaju sve šanse da postanu hit, čak je i glazbenu temu ‘Strange Game‘ otpjevao Mick Jagger

Gary Oldman

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia
U seriji u kojoj glavnu ulogu špijuna igra Gary Oldman uzbudljivih zapleta ne nedostaje

Gary Oldman već je glumio vrhunskog špijunskog operativca u filmskoj ekranizaciji romana Johna LeCarréa "Dečko, dama, kralj, špijun", bio je to glasoviti George Smiley (na televiziji ga je utjelovio Alec Guinness), koji je vodio takvu vrstu poslova i u LeCarréovim "Smileyjevim ljudima", no to mu nije bila osobita priprema za seriju "Slow Horses" ili "Spori konji" snimljenu po romanu Micka Herrona. Tu, naime, također glumi špijunskog šefa po imenu Jackson Lamb, samo su razlike između ta dva lika goleme.

Dok je Smiley samozatajan, staromodno odjeven i nastoji ne privlačiti pažnju, Lambu kao da se fućka za sve. Neuredan je, čarape su mu pune rupa, neprestano pijucka iz čega god stigne, a ako želite sjesti na suvozačevo mjesto u njegovu automobilu, najprije morate pobacati hrpu smeća – od praznih kutija cigareta do vrećica svaštarija - koje on tamo mazohistički odlaže. Zapravo je slika i prilika špijunskog odjela koji vodi, a taj se zove "Blatna kuća". U njoj rade "spori konji", špijuni koji su u nečemu gadno zgriješili, kad-tad ih čeka otkaz, rade na krajnje nevažnim poslovima, a samo u rijetkim slučajevima uspijevaju se vratiti u lijepe, prozračne urede na katu iznad njih.

Lamba, međutim, ne valja podcjenjivati, bez obzira na to što je slika i prilika neurednog i nezainteresiranog tipa, gadno su se opekli oni koji ga smatraju bezveznjakom, poput Diane Taverner (izvrsna Kristin Scott Thomas), koja je u samom vrhu špijunske službe MI5 (za razliku od međunarodno usmjerene MI6, ova je specijalizirana za slučajeve koji se odigravaju u Velikoj Britaniji). Kad zatreba, Lamb će izvući nekakav kompromitirajući spis ili fotografiju i spreman je trgovati sve dok ne dobije ono što želi.

"Spori konji" nova su i ambiciozna serija streaming platforme Apple TV+, koja sustavno krči put na prekrcanom američkom tržištu. Pokrenuta je krajem 2019., nastoji se razlikovati od konkurenata time što ima probranu ponudu originala, ništa ne preuzima od drugih, ali joj se zato riznica brzo puni: u njoj su najpoznatiji humoristična serija "Ted Lasso" s Jasonom Sudeikisom te "Jutarnji show" s Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steveom Carellom. "Spori konji" imaju sve šanse da postanu hit, čak je i glazbenu temu "Strange Game" otpjevao Mick Jagger, a uzbudljivih zapleta zbilja ne nedostaje. Prva sezona ima šest epizoda (traju od četrdesetak do pedesetak minuta), a isprva nam se čini da je glavni protagonist River Cartwright (škotski glumac Jack Lowden već je ovjenčan najvažnijim kazališnim nagradama, a igrao je i jednu od glavnih uloga u mini seriji "Rat i mir"), mladi agent MI5, pred kojim bi bila sjajna budućnost da nije počinio kobnu grešku na vojnoj vježbi. Netko drugo otrpio bi i gore posljedice - on je, naime, unuk Davida Cartwrighta (Jonathan Pryce), umirovljenog veterana službe MI5 – no ovako ga samo premjeste u "Blatnu kuću", gdje upoznaje Jacksona Lamba i ne može se reći da je impresioniran svojim pretpostavljenim.

Poslovi koje mladić tamo dobiva čak i nisu tako bezvezni, recimo, mora pratiti ozloglašenog desničarskog novinara Roberta Hobdena (Paul Hilton), zajedno sa svojom kolegicom Sid Baker (Olivia Cooke), koja se pokazuje spretnijom od njega, što i nije baš slučajno, jer su je njegovi šefovi angažirali da pazi na njega.

Zanimljivije je međutim da Hobden spominje napad koji samo što se nije dogodio, a to se pokaže točnim: grupica krajnjih desničara otima britansko-pakistanskog studenta Hassana Ahmeda (Antonio Aakeel) i namjerava mu narednog jutra odrubiti glavu, naravno, uživo na internetu. Žele upozoriti da su "Pakiji" preplavili Englesku i da vlada ništa ne poduzima da to spriječi. Ipak, ništa nije onako kako izgleda, Hassan je nećak visokopozicioniranog pakistanskog obavještajnog časnika, Diane Taverner zna sve o toj otmici, ubacila je svoga čovjeka među ultradesničare i namjerava intervenirati kad se za to ukaže prilika, želeći pokazati da je država svemoćna i da se ne da ucjenjivati od šačice ekstremista.

Nije računala na to da se u takvim situacijama ništa ne može u potpunosti kontrolirati i da nepredviđeni događaji neprestano izazivaju pomutnju. Tek što ste hakirali dragocjeni laptop i pokušavate doznati što je u njemu, shvatite da taj ima neprobojnu zaštitu. A kolikogod naizgled trapav i dostojan prezira, Jackson Lamb u odlučujućim situacijama pokazuje da je itekako vješt agent, koji bi mogao voditi komplicirane slučajeve i sa svoga kauča.

Prve dvije-tri epizode "Sporih konja" razmjerno se teško prate zbog obilja likova, ali kad ovladate zapletom i protagonistima, seriju ćete gledati do kraja doslovno bez daha. Pokazuje se da po Veliku Britaniju nisu samo opasnost ultradesničari, nego i njezini vrhunski obavještajci, pa se u jednom trenutku mladi Britanac pakistanskog podrijetla mora boriti za život pazeći da ga ne smaknu jedni ili drugi. Kao i obično, državni aparat najveća je opasnost, jer je u motive njegovih službenika najteže proniknuti, a kad to i uspijete, shvatite da njihovo gloženje traje već desetljećima. River Cartwright dobit će životnu pouku koju neće nikad zaboraviti, a glavna je da je popis stanovništva formalnost kojom se može manipulirati po nahođenju: ponekad postojite samo zato što ste zabilježeni u državnim arhivima, ali još lakše vas iz njih mogu izbrisati.

Druga sezona snimljena je po narednoj Herronovoj knjizi "Mrtvi lavovi", koja je 2013. dobila nagradu Udruženja pisaca krimića Zlatni bodež, njezina produkcija je zapravo završena, jer su je iz opreza od nove pandemije snimali usporedno s prvom sezonom: gledat ćemo je vjerojatno u ranu ili kasnu jesen, a kako se Gary Oldman jako vezao uz lik Jacksona Lamba, potpisani su ugovori već za treću i četvrtu sezonu. Očito, špijunske serije opet su u modi, i to one klasične vrste, iako ne odbijamo ni modernističke varijante kakva je "Ubijanje Eve" s Jodie Comer i Sandrom Oh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:47